• Română
  • Polski

Alegerile prezidentiale din Polonia

0

Alegeri prezdentiale

Alegerile prezidentiale din Polonia au decis presedintele Republicii Polone, urmasul presedintelui Lech Kaczynski mort în timpul mandatului sau. Primul tur al alegerilor a avut loc duminica 20 iunie, iar cel de-al doilea în ziua de 4 iulie 2010.

În acest tur au participat doi candidati care în primul tur au obtinut cele mai multe voturi. Alegatorii au votat pentru Bronisław Komorowski sau Jarosław Kaczynski. Bronisław Komorowski a fost ales cu 53,01%, iar adversarul lui a obtinut 46,99%. Frecventa a fost de 55,31%. Noul presedinte va îndeplini functia încredintata timp de 5 ani, dupa care poate sa mai fie ales înca o data. Presedintele R.P., în conformitate cu Constitutia, este cel mai înalt reprezentant al autoritatilor poloneze, garant al continuitatii autoritatii statale, cel mai înalt organ al autoritatii executive care vegheaza asupra respectarii prevederilor Constitutiei, fiind si sef al Fortelor Armate ale Republicii Polone.

 

Bronisław Komorowski – noul presedinte al R.P.

Bronisław Komorowski s-a nascut la 4 iunie 1952 în Oborniki Slaskie, lânga Wrocław. Primii ani ai copilariei i-a petrecut la parintii mamei în Poznan. În anii 1957- 1959 a locuit în Józefów, lânga Varsovia. În anul 1959 s-a mutat la Pruszków, unde a urmat scoala generala. Aici s-a înscris în miscarea de cercetasi care, asa cum a afirmat, i-a influentat semnificativ viata.
În anul 1966, s-a mutat la Varsovia, a absolvit scoala generala, Liceul de Cultura Generala nr. 24 „Cyprian Kamil Norwid”, iar apoi Facultatea de Istorie a Universitatii din Varsovia. În liceu a activat în autoconducrea scolii. În timpul studiilor a fost presedinte al Cercului Stiintific al Istoricilor si instructor al cercetasilor. Acolo a cunoscut-o pe sotia lui Anna Dembowska. Ca elev de liceu s-a implicat în activitatea de opozitie. În decembrie 1971 a fost arestat pentru prima oara. În anul 1976, a luat parte la actiunea de ajutorare a muncitorilor din Radom si de la uzinele Ursus. A colaborat cu Comitetul de Aparare a Muncitorilor si cu Miscarea de Aparare a Drepturilor Omului si Cetateanului. A organizat manifestatii patriotice. A fost tipograf clandestin, ziarist, colportor si editor, printre altele al Bibliotecii Istorice si Literare. În anul 1977 s-a casatorit cu Anna. În acelasi an si-a sustinut lucrarea de licenta si a început sa lucreze la Grupul de Presa PAX ca redactor stagiar. În anul 1980 a intrat în „Solidarnosc”, a organizat structurile sindicale în Regiunea Mazowsze.
Din anul 1989 îndeplineste functii publice. Din anul 2001 este membru al Platformei Civice în care a îndeplinit functia de presedinte al Regiunii Mazowsze, iar din iunie 2006 este vicepresedinte al acestui partid. În octombrie 2005 a fost ales vicemaresal al Seimului celei de a V-a legislaturi. În ziua de 5 noiembrie 2007, cu 292 de voturi Seimul l-a ales maresal al Seimului celei de VI-a legis- laturi. La 4 iulie 2010, în cel de-al doilea tur al alegerilor, a fost ales cel de-al cincilea Presedinte al celei de-a III-a Republici.
În zilele de 13 – 14 mai 2009, Bronisław Komorow- ski,pe atunci maresal al Seimului R.P., asosit în Bucuresti la invitatia presedintelui Camerei Deputatilor a Parlamentului Roberta Alma Anastase. Scopul vizitei a fost discutarea relatiilor bilaterale si a situatiei din regiune.
Iwona Olszewska
Trzeci od lewej – Ambasador Zygmunt Komorowski
Bronisław Komorowski, în timpul celor doua zile ale vizitei, s-a întâlnit, între altii, cu presedintele Traian Basescu, cu capul Bisericii Ortodoxe Române – Patriarhul Daniel si a participat la receptia organizata de Ambasadorul R.P. Wojciech Zajaczkowski cu prilejul sarbatorii Constitutíei din 3 Mai. Zygmunt Komorowski, tatal presedintelui ales, a îndeplinit functia de Ambasador al R.P. în Bucuresti, în anii 1991-1992.
Trad. St. Iachimovschi

Share.