• Română
  • Polski

CĂDEREA GUVERNULUI LESZEK MILLER

0

În anul 2003 situaţia economică era în continuare rea. Unicul fenomen pozitiv a fost scăderea inflaţiei. Şomajul a ajuns la 19%. Coaliţia guvernamentală, în loc să încerce să acţioneze împotriva crizei, se ocupa, în general, de propriile interese. Ca efect al neînţelegerilor în guvern, la începutul anului 2003, au plecat ministrul finanţelor, Wiesław Kaczmarek şi al economiei, Jacek Piechota.

 

La jumătatea lunii ianuarie 2003, preşedintele Aleksander Kwaśniewski şi-a exprimat veto-ul împotriva legii privind biocombustibilul, adoptată datorită PSL-ului, care obliga pe şoferi să se alimenteze cu combustibil periculos pentru motoare, conţinând combustibil de origine vegetală. Aceasta a agravat relaţiile dintre membrii coaliţiei. Pe 1 martie, discuţiile privind păstrarea coaliţiei au eşuat, iar premierul Leszek Miller a fost obligat să anunţe sfârşitul coaliţiei. După retragerea de la guvernare a vicepremierului Jarosław Kalinowski şi a miniştrilor din PSL, cabinetul lui Miller a devenit un guvern minoritar.

Pe 2 aprilie 2003 preşedintele Kwaśniewski şi premierul Miller au propus alegeri anticipate în iunie 2003, deci împreună cu referendumul privind accederea Poloniei la Uniunea Europeană. Sperau că până la această dată se va menţine sprijinul destul de mare pentru tabăra de la guvernare, iar popularitatea de membru al Uniunii Europene le va da un atu în plus.

Bazându-se pe rezultatele favorabile de la referendumul din iunie 2003, premierul Miller încerca să întărească poziţia cabinetului său cerând Seimului votul de încredere, pe care l-a obţinut pe 13 iunie. Acesta n-a fost un succes pe măsura aşteptărilor, deoarece popularitatea guvernului Miller era mai mică decât a guvernului Jerzy Buzek, doi ani în urmă. Cauza scăderii popularităţii autorităţilor postcomuniste a fost ineficienţa, precum şi dezvăluirea permanentă a unor afaceri necurate şi scandaluri. În primăvara anului 2004 guvernul lui Miller se afla într-o situaţie critică.

Şeful SLD, Krzysztof Janik, cerea deschis demisia lui Miller, care la început s-a opus. Văzând înfrângerea formaţiunii postcomuniste care se apropia, o parte din activiştii ei ameninţau cu plecarea dacă nu se făceau schimbări. Pe 26 martie 2004, Miller anunţa că va demisiona pe 2 mai, după intrarea Poloniei în Uniunea Europeană. Preşedintele Kwaśniewski l-a desemnat ca nou şef al guvernului pe Marek Belka. Misiunea formării guvernului a întîmpinat mari greutăţi. Situaţia politică a ţării era cea mai proastă de la începutul transformărilor.

Barbara Breabăn

Share.