• Română
  • Polski

CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ALE ANULUI 2010

0

La fel ca anul trecut, şi cel în curs va abunda în multe evenimente. Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat anul 2010, Anul Internaţional al Biodiversităţii, iar Parlamentul European şi Consiliul Europei, Anul Luptei Impotriva Sărăciei şi Marginalizării.

 

La a 35-a Conferinţă Generală a UNESCO de la Paris au fost acceptate două aniversări propuse de Polonia: 200 de ani de la naşterea lui Frédéric Chopin, cel mai de seamă compozitor al Poloniei, şi 150 de ani de la naşterea lui Ignacy Jan Paderewski, compozitor, pianist, politician şi militant pentru independenţa Poloniei.

Deja pe 9 mai 2008, Seimul Republicii Polone a luat o hotărâre privind Anul Chopinian.
Pe 4 iulie iubitorii istoriei vor putea participa la evenimentele legate de împlinirea a 400 de ani de la bătălia de lângă Kłuszyn, în timpul cărora vor fi adunate fonduri pentru construcţia monumentului dedicat hatmanului Stanisław Żółkiewski. Acesta va fi un important eveniment istorico-cultural dedicat celei mai mari victorii a husarilor şi uneia dintre principalele biruinţe ale armatei poloneze, din toate timpurile. Câteva zile mai târziu, pe 15 iulie va fi aniversarea a 600 de ani de la lupta de la Grunwald. Festivitatea se va desfăşurea sub patronatul preşedinţilor Lituaniei şi Poloniei.

În anul 2010 vom comemora 100 de ani de la moartea Elizei Orzeszkowa, precum şi a Mariei Konopnicka, a cărei poezie este bine cunoscută copiilor noştri care participă la concursuri de recitare.
Aproape în fiecare provincie a Poloniei vor avea loc aniversări stabilite de autorităţile locale şi dedicate personalităţilor eminente legate de istoria sau cultura regiunii respective.

Share.