• Română
  • Polski

De Sărbătoarea Naţională a Poloniei

0

Ziua de 11 noiembrie este înscrisă cu litere de aur în cartea de istorie a Poloniei. Este ziua în care, după 123 de ani, Polonia a devenit independentă.

Polonezii din întreaga lume sărbătoresc această zi, omagiindu-şi înaintaşii care au luptat, uneori cu preţul vieţii, pentru ca „Polonia să fie Polonie” cum glăsuieşte un cântec.

Uniunea Polonezilor din România a organizat cu acest prilej o expoziţie de pictură intitulată „Flori pentru libertate” cuprinzând 30 de lucrări al căror autor este Iulian Dziubinski, membru al Asociaţiei Polonezilor din Suceava. Vernisarea expoziţiei a avut loc în ziua de 15 noiembrie a.c., la Muzeul de Ştiinţele Naturii.

Între tablourile cu motive florale, la loc de cinste s-a aflat portretul Mareşalului Józef Piłsudski – făuritorul statului polonez independent şi modern.

La început a luat cuvântul Ghervazen Longher – preşedintele Uniunii Polonezilor din România care s-a referit la bunele relaţii româno-polone de-a lungul veacurilor, subliniind semnificaţia zilei de 11 noiembrie. A urmat Ion Drăguşanu – scriitor şi publicist care a evidenţiat legăturile istorice între cele două ţări, apreciind că frenezia culorilor folosite de autor sunt o dovadă a presiunii timpului. Profesorul şi pictorul Vespasian Ionaşcu s-a oprit la simbolistica unor elemente din compoziţiile cu natură statică. Iulia Andrieş – professor, muzeograf şi pictor a afirmat că a urmărit, de-a lungul anilor, evoluţia artistică a autorului, remarcând dorinţa de perfecţionare continuă pe plan artistic.

În încheiere, autorul a mulţumit tuturor celor prezenţi. Expoziţia va fi deschisă până 31 noiembrie.

 

Stanislava Iachimovschi

0% Awesome
Share.