• Română
  • Polski

Concursul Național de Recitare „Adam Mickiewicz” Kresy 2015

0

Sâmbătă, 31 octombrie a.c, la Casa Polonă din Suceava s-a desfășurat cea de-a XIX-a ediție a Concursului de Recitare „Adam Mickiewicz” – Kresy 2015. Concursul este anual organizat de Uniunea Polonezilor din România și anul acesta a fost finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al RP din fondurile pentru diaspora. Premiile pentru categoria elevilor de liceu a sponsorizat Janina Hahula-Straton – fostă finalistă a etapelor sucevene a concursului Kresy, participantă la faza finală a concursului din Białystok și jurat la fazele eliminatorii organizate la Suceava.

Participanții la concurs au fost împărțiți în patru categorii de vârstă după cum urmează: categoria I – copii de până la clasa 0, categoria a-II-a – clasele I-IV, categoria a-III-a – clasele V-VIII și categoria a IV-a – elevi de liceu. În total au participat 84 de elevi din localitățile: Suceava, Solonețu Nou, Poiana Micului, Moara, Vicșani și Pleșa, cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani. Competiția a fost deschisă de către Daiana Albu din Moara cu poeziile „Jedzie, jedzie pan” și „Co lubią dzieci”.

Ca în fiecare an, concursul a fost prezentat de Elżbieta Wieruszewska-Calistru, care le-a urat copiilor mult succes și le-a adresat mulțumiri profesorilor, părinților, bunicilor care i-au pregătit pe toți participanții. De asemenea, aceasta a informat cu privire la concursul internațional din Białystok și anume: concurenții vor participa la ateliere de recitare, la repetiții pentru concurs și la gala finală ˗ concursul propriu-zis de recitare, vor avea ocazia să își îmbogățească cunoștințele și vor putea participa la spectacole de teatru. În acest an copiii au fost salutați și încurajați și de președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, care le-a transmis participanților mult succes și le-a adresat cuvinte de mulțumire tuturor celor care s-au implicat activ în pregătirea acestor copii. De asemenea, acesta și-a exprimat bucuria că acest concurs a ajuns la a XIX-a ediție, și încă manifestă interes în rândul tinerilor din comunitate.

Juriul a fost alcătuit din: Dariusz Kasprzyk, lector de limba polonă la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Anetta Buzuk, profesor de limba polonă la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, pedagog Lucica Țebrean din Gura Humorului precum și Iwona Olszewska-Marculeac de la Uniunea Polonezilor din România.

În ceea ce privește laureații acestei ediții la categoria I aceștia au fost: Adelina Marcu din Suceava care a câștigat premiul I, premiul II l-a obținut de Ștefan Emanuel Calistru din Suceava, iar premiul III a fost acordat lui Iulian Balac din Poiana Micului. Mențiuni au obținut: Lucian Bălănică, Agata Apolonia Beleș, Yasmina Daria Longher și Ewa Emilia Marculeac din Solonețu Nou și Maria Besiadețchi din Suceava.

La categoria a II-a de vârstă premiul I a fost obținut de David Gabriel Revai, premiul II a fost câștigat de David Vladislav Balac iar premiul III a fost revendicat de Georgel Piotrovschi. Câștigătorii celor trei premii principale sunt din Solonețu Nou. Mențiuni au obținut: Karolina Longher din Suceava, Alessio Halanduță din Moara, Amada Daiana Beleș, Rafael Marculeac și Rafaela Stașcovean din Solonețu Nou.

La categoria a III-a de vârstă premiul I a fost câștigat de Justyna Drozdek din Poiana Micului, premiul II a fost obținut de Suzana Revai din Solonețu Nou iar premiul III i-a revenit Anastasiei Drozdek din Poiana Micului. Mențiuni au obținut Cristina Balac, Iuliana Buganiuc, Monica Marculeac din Poiana Micului, Andreea Sara Beleș, Andrei Gabriel Coman, Carmen Camelia Coman, Ramona Ancuța Drosceac și Gabriela Maria Stroca din Solonețu Nou, Daniela Flutur din Vicșani și Melania Curuț din Pleșa.

În ceea ce privește a IV-a categorie, premiul I a fost câștigat de Bernadeta Balac din Poiana Micului, premiul II a fost obținut de Mariana Gertruda Marculeac din Solonețu Nou, iar premiul III a fost acordat Agneșcăi Revai din Solonețu Nou. Mențiuni au obținut Miroslav Stanislav Drozdek din Poiana Micului și Antonina Drosceac din Solonețu Nou. Participanții de la cea de-a IV-a categorie de vârstă sunt toți elevi ai Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului.

Cele două finaliste: Bernadeta Balac și Mariana Gertruda Marculeac vor participa în zielele 7-12 decembrie la faza internațională a Concursului de Recitare – Kresy, care se va desfășura la Białystok. Acest concurs este organizat de filiala Asociației „Wspólnota Polska” din Białystok de 24 de ani. Le urăm fetelor mult succes și sperăm să obțină rezultate cât mai bune.

În acest an, organizatorii s-au gândit să preia partea frumoasă și distractivă a Halloween-ului, și anume să îi surprindă pe copii plănuind o paradă a costumelor de Halloween. În timpul pauzei pentru deliberare participanții s-au schimbat în costume de Halloween, și-au pictat fețele și mâinile și au încercat să fie cât mai fioroși. Întorși în sala de spectacole pentru decernarea premiilor, membrii juriului au găsit în locul copiilor multe vrăjitoare bune, dovlecei, prințese, clovni, pirați și diverse personaje de poveste. A urmat parada costumelor! Fiecare a defilat în fața juriului care a decis cine are cel mai frumos costum. Câștigătoare au fost cele trei vrăjitoare bune care și-au propus să lupte împotriva răului împreună: Adelina Marcu, Simona Spaine și Karolina Longher, însă toți participanții au primit premii delicioase.

Mulțumim tuturor copiilor pentru felul cum s-au pregătit pentru această zi atât de specială pentru ei. Toți au plecat acasă încântați și cu multă ambiție pentru concursul de anul următor.

Iuliana Dascălu

 

Parada costumelor zwyciezcy Locul I kat. 4 Locul I kat. 3 Locul I kat. 2 Locul I kat. 1 Kat. 4 Kat. 3 Kat. 2 Kat. 1 Parada costumelorKat 4 zwyciezcyDeschidereJury

 

Share.