• Română
  • Polski

Expoziția „Afișul polonez pe tema Drepturilor Omului”

0

Ediția a 18-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe în ziua de 8 septembrie, la ora 10:00, în incinta  Muzeului Bucovinei (clădirea Muzeului de Istorie) din Suceava cu vernisajul expoziției intitulate „Afișul polonez pe tema Drepturilor Omului”, fiind un rezultat al colaborării dintre Muzeul Bucovinei din Suceava și Institutul Polonez din București cu sprijinul Uniunii Polonezilor din România.

Expoziția prezintă 50 de afișe ale celor mai buni autori polonezi de afișe legate de celebra în lume Școală de Afișe Poloneze.Printre lucrări se află cele cares-au calificat în primele trei ediții ale Bienalei Internaționale a Afișului Social-Politic de la Oświęcim (Auschwitz), precum și lucrări premiate la toate edițiile și afișele realizate de membrii juriului Bienalei. Prima ediție a acestei manifestări de prestigiu a avut loc în anul 2006. De atunci, Bienala a devenit un forum al schimbului artistic de opinii pe tema celor mai importante probleme ale lumii contemporane. S-a bucurat de un interes deosebit și a trezit o reacție vie din partea a numeroși creatori remarcabili, reprezentând diverse colțuri ale pământului.„În mod creativ, pentru drepturile omului” – idee călăuzitoare a expoziției, evocă amintirea tragicei istorii a lagărului de exterminare german de la Auschwitz-Birkenau înființat de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la Oświęcim, pe teritoriul Poloniei ocupate.

Școala Poloneză de Afișe – această sintagmă a apărut în anii ′60 ai secolului XX, utilizată de grupa artiștilor plastici polonezi care au dobândit un renume internațional. Ei se ocupau cu realizarea afișelor cu tematică politică, socială și culturală (film, reprezentații teatrale, expoziții, reprezentații de circ). Afișele realizate de reprezentanții Școlii Poloneze de Afișe erau foarte diversificate din punct de vedere stilistic. Caracteristicile lor comune erau: caracterul succint și economisirea formei, ironia, inscripția novatoare. Interesul pentru afișul polonez a crescut de la 1948 când Henryk Tomaszewski, unul dintre întemeietorii Școlii Poloneze de Afișe, a obținut primele  cinci premii la Expoziția Internațională a Afișului  despre Film din Viena. Din anii ′40 ai secolului XX afișul  polonez a fost prezentat publicului larg internațional la expozițiile de artă. În anul 1966 a avut loc Prima Bienală Internațională de Afiș – primul eveniment ciclic din lume dedicat artei afișului. Medalia de aur a obținut-o Jan Lenica pentru afișul la opera „Wozzeck” al lui Albano Berga realizat în 1964 și definit ca „icoana internațională a anilor ′60”. În legătură cu marile succese ale artiștilor polonezi în vest, precum și al interesului crescut al Școlii Poloneze de Afișe doi ani mai târziu puterile comuniste ale Republicii Populare Polone au permis deschiderea primului Muzeu de Afișe din lume la Wilanów. Se recunoaște faptul că perioada de glorie a Școlii Poloneze de Afișe a început mai înainte de anii ′50 și a durat până la jumătatea anilor ′60. Școala Poloneză de Afișe i-a influențat pe mulți proiectanți și graficieni din vest, care au apreciat-o ca fenomen original  și ca sursă de inspirație pentru propria creație.

Locuitorii Sucevei au avut încă din anii trecuți posibilitatea de a se familiariza cu afișele creatorilor polonezi în timpul expozițiilor: „Motive spaniole în afișul polonez”, „Filmul românesc în afișul polonez” sau „Afișul polonez – expuse la Suceava datorită colaborării dintre Muzeul Bucovinei, Institutul Polonez din București și Uniunea Polonezilor din România.

Share.