Pe data de 16 decembrie 2022, a avut loc a XX-a ediție a Festivalului „La ieslea Domului” care se desfășoară în fiecare an la Solonețu Nou în preajma Sărbătorii Nașterii Domnului organizat de Uniunea Polonezilor din România.
„Jasełka” este o reprezentație teatrală a evenimentelor biblice legate de nașterea lui Isus Cristos. Denumirea ei în limba polonă provine de la cuvântul „jasło” care înseamnă o iesle făcută din scânduri. Primele reprezentații datează din secolul XIII, creatorul lor fiind Sfântul Francisc din Assisi. Tocmai din Italia au ajuns în mai multe țări, printre care și Polonia, unde au fost interpretate de la cumpâna secolelor XIV și XV. Inițial erau prezentate în biserici, iar mai apoi pe străzi, în piețe și case. Principalii eroi erau: Sfânta Familie, păstorașii, cei trei crai, îngerii și cumplitul rege Irod.
În Polonia de astăzi este dificil să ne imaginăm Crăciunul fără „jasełka”. Reprezentațiile sunt organizate în grădinițe, școli, case de cultură, teatre, dar și pe scene în aer liber și, bineînțeles, în biserici. Spectacolele sunt însoțite de cântece religioase și cântece de Crăciun, costume impresionante și uneori chiar și animale vii.
La ediția de anul acesta a festivalului au participat elevii școlilor gimnaziale din Solonețu Nou, Poiana Micului, Siret, Baineț, Moara, Cacica, elevii și liceenii din Suceava și Păltinoasa, precum și liceenii ce învață la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, însoțiți de profesorii lor. Au prezentat scenete, colinde și poezii legate de Nașterea Domnului. Evoluția fiecărei grupe a introdus pe cei prezenți în atmosfera sărbătorilor și a amintit cât de importantă este menținerea acestei tradiții frumoase. Acest lucru a afirmat, printre alții, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, la deschiderea celei de-a XX-a ediții a festivalului din acest an.
La eveniment au participat, de asemenea, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec – capelan al polonezilor din dieceza de Iași și paroh în Solonețu Nou, inspectorul școlar pentru limba maternă polonă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Cristina Maria Albu, precum și directorii și profesorii coordonatori ai școlilor cu predare a limbii polone, profesorii de limba polonă, părinții și bunicii actorilor. La final, președintele Ghervazen Longher a mulțumit elevilor pentru participare, profesorilor, surorilor domnicane de la Siret pentru pregătirea lor și a transmis tuturor urări de sărbători. Nu au lipsit nici cadourile, fiecare participant primind dulciuri din partea organizatorilor.
Elżbieta Wieruszewska-Calistru
Foto: Ștefania Carmen Dorosceac