• Română
  • Polski

Festivalul Național al Organizațiilor Nonguvernametale din România

0

Pe 21 mai, cu prilejul Zilei Internaționale a Diversității Culturale, a debutat Festivalul Național al Organizațiilor Nonguvernametale din România ONGFest sub tema „innovării civice”. Organizatorii evenimentului au fost: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Departamentul pentru Relații Interetnice și Primăria Municipiului București. Au fost invitate ONG-uri din orice domeniu să îşi expună faptele bune la ONGFest – Atelierul de Fapte Bune, să stea de vorbă cu oamenii şi să le spună cum se pot implica, să înceapă conversația despre „inovare civică”. În acest cadru au fost invitate și toate comunitățile etnice din România care au participat cu standuri de prezentare și programe artistice susținute de grupuri de tineri cu cântece și dansuri din cadrul comunități.

Pe parcursul a două zile Parcul Herăstrău din București a fost plin de corturi, oameni, cântece și voie bună, cu diferite activități în aer liber, toate având ca scop favorizarea și încurajarea interacțiunii dintre cetățeni și organizațiile nonguvernamentale. Organizațiile etnice participante și-au prezentat activitățile și proiectele la Cortul Diversității, iar în zona de dezbateri a avut loc întâlnirea Comisiei de Cultură, Culte și Mass-media.

În ziua de sâmbătă, ansamblurile comunităților etnice invitate la festival au susținut un program artistic multietnic. Ansamblul „Sołonczanka”, din localitatea Solonețu Nou, coordonat de Ana Zielonka, a prezentat un program artistic de 30 de minute, format din cântece și dansuri tradiționale poloneze și a adunat mulți admiratori. Membrii ansamblului au fost apreciați atât pentru cele două costumații, cât și pentru expresivitatea și fairplay-ul lor. Ei au coborât de pe scenă și au invitat publicul la dans, gest ce a surprins în mod plăcut atât publicul, cât și organizatorii.

ONGFest a reunit 170 de ONG-uri, dintre care 151 de ONG-uri din România și 19 ONG-uri din Bulgaria, Kosovo, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Slovacia și Ungaria.

Festivalul Naţional al organizaţiilor nonguvernamentale din România, ONGFest, este cel mai de anvergură eveniment al sectorului neguvernamental din România, un promotor al participării publice, al comportamentului filantropic şi voluntar, dar şi o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenţia cetăţenilor şi a publicului larg.

Organizat anual de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, ONGFest îşi propune să contribuie la sporirea numărului de cetăţeni implicaţi activ în comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ şi la creşterea implicării asociaţiilor şi fundaţiilor din România în societate.

Alina Valentina Spaine 

DSC_0273 DSC_0268 DSC_0195 DSC_0152 DSC_0117 DSC_0086 DSC_0082 DSC_0015

 

Share.