• Română
  • Polski

Festivalul Poeziei „Maria Konopnicka”

0

Pe 25 aprilie 2015 a avut loc a XVI-a ediție a Festivalului Poeziei „Maria Konopnicka”, concurs de recitare organizat de Uniunea Polonezilor din România ce a fost moderat ca în fiecare an de Elżbieta Wieruszewska-Calistru.

Festivalul a început printr-o punere în scenă a „Scufiței Roșii” interpretat de elevii clasei a IV-a de la Școala Generală „Henryk Senkiewicz din Solonețu Nou” sub îndrumarea profesorului de limbă polonă Jolanta Rużyła.

Au urcat pe scena Dom Polski din Suceava copii și tineri polonezi la patru categorii de vârstă de la preșcolari la elevi de liceu din Suceava, Solonețu Nou, Poiana Mucului, Pleșa, Moara și Vicșani, care au recitat poezii din creația literară a poetei menționate și a altor autori polonezi. Juriul a fost alcătuit din Dariusz Kasprzyk, lector de limbă polonă de la Universitatea Al. Cuza din Iași, Lucia Țebrean, Anetta Buzuk și Iwona Olszewska-Marculeac.

La categoria I (până la clasa 0) cei mai buni au fost: Ștefan Emanuel Calistru din Suceava, Anastazia Janinka Andronic și Ștefan Georgel Piotrovschi din Solonețu Nou. Mențiune au obținut: Agatka Apolonia Beleș,
Daiana Beleș și Ewa Emilia Marculeac din Solonețu Nou.

La categoria a II-a (clasele I-IV) juriul i-a premiat pe: Darius Curuț din Pleșa, Maria Gabriela Stroca din Solonețu Nou și pe Bianca Carmen Polacec din Poiana Micului. Menţiune au primit: Ecaterina Beleş din Soloneţu Nou, Bianca Felic din Moara şi Rafaela Letiţia Rujiţchi din Pleşa.

La categoria a III-a (clasele V-VIII) pentru cea mai bună recitare au fost premiaţi: Zelina Ciobanu, Ana Iulia Drozdek şi Cristina Balac din Poiana Micului, iar menţiune au obţinut: Ramona Dorosceac din Soloneţu Nou, Iulia Anastazia Drozdek şi Monica Marculeac din Poiana Micului.

La categoria elevilor de liceu premiul întâi a fost acordat lui Miroslaw Drozdek din Poiana Micului, premiul II – Bernadeta Balac din Poiana Micului iar premiul III – Maria Antonina Drosceac.

Ca de obicei nimeni nu a plecat din Suceava cu mâinile goale. Juriul a acordat premii şi mențiuni, iar organizatorii i-au răsplătit pe toți participanții cu cadouri. Festivalul au fost cofinanțat de Ambasada Republicii Polone la București din fondurile pentru diaspora poloneză ale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

 

DSC_0339 DSC_0019 DSC_0101 DSC_0119 DSC_0019 DSC_0104 DSC_0107 DSC_0114 DSC_0214 DSC_0325

 

Share.