• Română
  • Polski

FUTURE FOLK

0

Anul acesta, întreaga Românie, sărbătorește Centenarul Marii Uniri și printr-o frumoasă coincidență, anul 2018 este declarat Anul European al Patrimoniului Cultural, fiind un bun prilej pentru a organiza diferite evenimente și acțiuni menite să contribuie la cunoașterea, protejarea și perpetuarea elementelor definitorii ale noastre, ale comunităților etnice din România. Este momentul potrivit pentru a accentua despre contribuția minorităților din România la dezvoltarea și modernizarea statului Român.

Astfel, miercuri 20 iunie, a.c., am participat în calitate de parteneri, la „Future Folk”, proiect inițiat de Alumnus Club pentru UNESCO în anul 2018, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București și Comisia Națională a României pentru UNESCO. Evenimentul a debutat cu un recital susținut de Maia Morgenstern care a interpretat poezii de bun venit oaspeților, în stilul ei caracteristic.

Principalul obiectiv al acțiunii a fost acela de a promova și revitaliza o piesă esențială a patrimoniului cultural imaterial – costumul tradițional, atât cel specific majorității românești, cât și costumul reprezentativ pentru identitatea comunităților etnice. A fost un proiect de promovare a portului popular tradițional prin design vestimentar contemporan. Astfel, „Future Folk” – este și numele colecției vestimentare originale și avangardiste de design contemporan, creată de Carmen Emanuela Popa, artist vizual care aduce în contemporaneitate motive, simboluri, forme prețioase din zestrea noastră de valori și tradiții.

Piesă vestimentară de inspirație poloneză creată de Carmen Emanuela Popa este din vâscoză tratată prin vopsiri repetate, pictură și tehnici speciale. Mesajul prezentării și al întregului proiect „Future Folk” este acela că: „Oprindu-ne o clipă în fața frumuseții perene, transmise din generație în generație, putem găsi căi de comunicare, înțelegere și dialog cu ceilalți oameni, oricât de diferiți am fi” a precizat creatoarea.

Și pentru ca evenimentul să fie complet, noi, comunitățile etnice din România am defilat pe podium, în costumul nostru tradițional. Astfel Gabriela Gavliuc și Ionuț Revai, membri ai ansamblului „Sołonczanka” din Solonețu Nou au defilat prezentând costumul tradițional polonez cracovian.

După evenimentul central, expoziția „Future Folk”, va fi itinerată în mai multe centre multietnice din România.

Alina Valentina Spaine

Fot. I. M. Budaș

Share.