Ziua Independenţei Poloniei a fost marcată la Iaşi, printr-un parteneriat între Uniunea Polonezilor din România şi Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Asachi”.
În cadrul Bibliotecii a fost amenajat un stand de carte având ca tematică atât istoria şi civilizaţia poloneză cât şi tradiţiile şi realizările minorităţii poloneze din România.
La stand au fost prezentate publicaţiile Uniunii Poloneze din Romania, alte materiale informative cu referire la istoria minorităţii poloneze din Romania. Domnul Cazimir Longher a vernisat o expoziţie de fotografie, având ca tematică tradiţiile poloneze din Bucovina, fiind prezentate momente de referinţă din viaţa comunităţilor poloneze din Soloneţu Nou, Poiana Micului şi Pleşa. Doamna Ana Zielonka, coordonatoarea ansamblului artistic ,,Solonceanca” a prezentat costumele populare specifice muntenilor polonezi dar şi pe cele specifice nobililor evului mediu polonez.
Cei prezenţi la manifestarea dedicată Zilei Independenţei Poloniei, au primit materiale promoţionale oferite de Uniunea Polonezilor din România şi au fost invitaţi să guste din produsele culinare specifice bucătăriei poloneze. Ambianţa sonoră a fost asigurată de înregistrările muzicale ale ansamblului ,,Solonceanca”.
Felicităm pe această cale iniţiatorii parteneriatului dintre Uniunea Polonezilor din România şi Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi din Iasi, domnul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România şi domnul Daniel Nicolae Doboş director al Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Asachi” din Iaşi. Deasemeni o implicare deosebită în organizarea evenimentului a avut-o doamna Stanislava Iachimovschi din Partea Uniunii Polonezilor şi doamna Diana Gheorghieş – şef Serviciu Programe Culturale la Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Asachi” Iaşi. Nu putem să nu remarcăm sprijinul oferit de S.C. ,,Mărţişorul” SRL Cacica, administrator Teodora Boloca, care a pus la dispoziţie produse de patiserie tradiţionale poloneze.
Credem că prin acest parteneriat, istoria şi tradiţiile minorităţii poloneze din România s-au făcut cunoscute şi la Iaşi unde există încă, o parte a sufletului polonez.
Ioan Adrian Munteanu