• Română
  • Polski

MONUMENTELE VARŞOVIEI

0

Varsovia - monumente

Vizitând Varşovia nu putem uita de monumentele dedicate unor personalităţi sau evenimente remarcabile. Sunt câteva sute, deci alegerea va fi foarte grea. Simbolul oraşului este sirena care se află şi în stema capitalei.

Varşovia are trei monumente ale sirenei: unul stă lângă Vistula, al doilea în piaţa Oraşului Vechi, iar al treilea în cartierul Praga Południe.
Cele mai cunoscute monumente sunt Columna lui Sigismund şi monumentul lui Chopin, dar nu putem trece indiferenţi pe lângă alte monumente, precum cele ale: regelui Ioan al III-lea Sobieski, prinţului Józef Poniatowski, Józef Piłsudski, Mikołaj Kopernik, Adam Mickiewicz, Jan Matejko sau Stanisław Moniuszko.
Multe monumente sunt dedicate momentelor eroice şi tragice din istoria Poloniei şi Varşoviei. Mormântul Soldatului Necunoscut, care se află în Piaţa Mareşalului Piłsudski, a fost ridicat din iniţiativa generalului Sikorski, în arcadele palatului Saski distrus în timpul celui de al doilea război mondial. În anul 1925 au fost aici depuse osemintele soldatului necunoscut căzut la Lvov pentru apărarea oraşului, ulterior au fost aduse urnele cu pământ de pe 24 de câmpuri de luptă.
Nike, zeiţa victoriei în mitologia greacă, este monumentul eroilor Varşoviei din anii 1939-1945. Nike ţine deasupra capului o sabie – simbolul luptei care s-a terminat cu victoria definitivă a locuitorilor capitalei.
Monumentul stă pe taluzul de lângă traseul Est-Vest, pe un soclu de 14 metri. În faţa sediului Senatului, pe strada Wiejska, se află un mare monument al Armatei
Naţionale – forţa armată a Statului Clandestin din timpul
ocupaţiei. Are forma unei vele cu ancora Poloniei Luptătoare. Unul din cele mai impresionante monumente este Monumentul Micului Insurgent de pe strada Podwale. El amin-teşte de copiii şi tinerii care au luptat cu arma în mână în timpul insurecţiei din Varşovia.
În faţa sediului Tribunalului Suprem se află un alt mare monument dedicat Insurecţiei din Varşovia. A fost construit abia în anul 1989 din colecta banilor publici. Acestea sunt numai câteva din cele mai importante. Existe incă multe alte monumente dedicate eroilor celui de al doilea război mondial.

 

Barbara Breabăn

Share.