Ziua Femeii – sărbătoare care se celebrează în majoritatea țărilor lumii, nu întotdeauna, dar cel mai adesea pe 8 martie. Deși nu se știe precis care eveniment a inițiat celebrarea acestei sărbători, este cert că apariția ei a fost legată de lupta femeilor la începutul secolului XX pentru drepturi la locul de muncă, pentru demnitate, egalitate în drepturi și respect din partea bărbaților. Prima Zi a Femeii a avut loc în februarie 1909 în Statele Unite ale Americii și a fost organizată de Partidul Socialist din America după protestele de la New York ale femeilor care au cerut să fie tratate la locul de muncă în mod egal cu bărbații.
În prezent Ziua Femeii se sărbătorește peste tot în lume. În continuare, în multe țări mai sunt multe de făcut în chestiunea egalității în drepturi. Această zi este deci un pretext de manifestare a drepturilor femeilor și de atragere a atenției asupra problemelor lor. Cel mai adesea este o ocazie de a le arăta un respect deosebit și iubire.
În Polonia de 8 martie, îndeosebi, domnii își sărbătoresc doamnele, deoarece bunicile au ziua lor pe 21 ianuarie, iar mamele pe 26 mai. În schimb în România aceasta este ziua tuturor mamelor și a bunicilor, ceea ce o face excepțional de importantă. Uniunea Polonezilor din România își amintește în fiecare an atât în ianuarie de bunici, iar în mai de mame, dar și de toate doamnele în martie. De sărbătoarea femeilor din acest an s-au întâlnit așadar comunitățile locale din Bucovina din: Suceava, Siret, Vicșani, Cacica, Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Gura Humorului și Moara. Așa de bine s-a întâmplat că Ziua Femeii a căzut exact duminică, ceea ce a permis ca dragele doamne să fie invitate după Sfintele Liturghii la Casele Polone și să li se dăruiască flori.
Moara
Nowy Soloniec
Plesza
Pojana Mikuli
Suczawa
Trad. Ilona Biseada