• Română
  • Polski

„Să salvăm de la uitare”

0

Programul „Să salvăm de la uitare” a fost inițiat în anul 2003 de fundația „Semper Polonia” din Varșovia. Principalul scop al acestuia este culegerea și sistematizarea informațiilor istorice legate de cultura polonă și de contribuția polonezilor în dezvoltarea țărilor în care trăiesc.

De câțiva ani, tinerii de origine poloneză din Bucovina, care fac parte din Clubul Bursierilor Semper Polonia și nu numai, înscriindu-se în program, în perioada octombrie-noiembrie încearcă să aibă grijă de memoria polonezilor morți și căzuți în timpul I și celui de-al II-lea război mondial pe teritoriul României, vizitând și având grijă de mormintele poloneze. Așadar este o ocazie bună pentru propagarea în rândul tinerei generații a cunoștințelor pe tema moștenirii naționale poloneze, precum și o lecție unică de istorie.

Proiectul „Să salvăm de la uitare” din acest an s-a desfășurat în perioada 11-25 octombrie, inițiat și cofinanțat de Uniunea Polonezilor din România prin fondurile primite de la Fundația „Semper Polonia” prin Ministerul Afacerilor Externe RP în cadrul concursului pentru realizarea obiectivului „Colaborarea cu Diaspora Poloneză și cu Polonezii din Străinătate” în cadrul proiectului „Sprijinirea și mobilizarea tinerilor de origine poloneză”.

Prima etapă a proiectului s-a derulat în zilele de 10 și 11 octombrie la mormintele din localitățile: Siret, Vicșani, Solonețu Nou, Suceava și Moara. Aici am curățat mormintele soldaților din cel de-al doilea război mondial, am depus coroane și la mormântul dlui Johan Peter Babiaș, dl. Wilhelm Iachimovschi, parintele decan Ștefan Babiaș.

Scopul acestui proiect este păstrarea amintirii înaintașilor noștri, printre altele a victimelor primului și celui de al II-lea război mondial, a militanților de etnie poloneză. Proiectul presupune îngrijirea de morminte a înaintașilor noștri în perioada premergătoare lunii în care serbăm „Ziua Morților” fiind un moment perfect pentru a ne exprima recunoștința față de aceștia. Prin acest proiect dorim să aducem la cunoștință tinerilor despre importanța istoriei, a responsabilității față de neamul și tradițiile poloneze care trebuie transmise generațiilor următoare. În România sunt numeroase locuri unde se odihnesc polonezi și persoane de origine poloneză și considerăm că acest gen de inițiative sunt binevenite mai ales că la început de noiembrie celebrăm pe 1 noiembrie – „Sărbătoarea Tuturor Sfinților” iar pe 2 „Pomenirea tuturor credincioșilor răposați”.

Etapa a doua s-a desfășurat în zilele de 24 și 25 octombrie la monumentul de la Cârlibaba din incinta bisericii romano-catolice unde se odihnesc 12 legioniști poloni, din timpul primului război mondial, unde au avut loc lupte grele între trupele Brigăzii a II-a a Legiunilor Poloneze și armata rusă. Numele celor care au căzut în timpul luptelor sunt: căpitanul Stanisław Strzelecki și soldații Józef Dzierża, Wilhelm Goll, Jan Grochowski, Józef Krzaśnik, Wojciech Matula, Jan Milewski, Konstanty Parszywka, Józef Pluta, Jan Skulak, Józef Tomasik, Michał Zaraza. Să se odihnească în pace!

Alina Spaine

 

DSC_0051 DSC_0042 DSC_0059 DSC_0030 DSC_0024 DSC_0010

 

 

Share.