• Română
  • Polski

Sărbătoarea Roadelor

0

Sărbătoarea Roadelor denumită și Sărbătoarea Recoltei și a Cununilor este o sărbătoare populară de mulțumire legată de încheierea secerișului și a lucrului în câmp. Sărbătorile Roadelor contemporane sunt sărbători ale agricultorilor care mulțumesc pentru roadele adunate în timpul anului. Un element inseparabil al acestora îl constituie Sfintele Liturghii în timpul cărora se sfințesc pâinile și cununile, precum și prezentarea darurilor sub formă de roade. Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adesea cu prezentarea și degustarea roadelor, produselor, a preparatelor culinare, cu concerte și petrecere populară.

Sărbătoarea Roadelor a diasporei poloneze din România are loc în cadrul Zilelor Culturii Polone și este organizată din anul 2006. Se desfășoară în mod tradițional la Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina locuită de polonezi. Sărbătoarea Roadelor constituie o ocazie de a întâlni toate comunitățile poloneze din România. Fiecare localitate în care locuiesc polonezi prezintă un stand colorat, de sărbătoare, cu roade specifice, cu produse, preparate proprii, copturi sau feluri de mâncare. De asemenea, alături de polonezi se prezintă și vecinii români, germani și ucraineni, dar și uneori oaspeți din Polonia.

Sărbătoarea Roadelor din acest an a avut loc pe 31 august. A început cu o Liturghie solemnă la care oaspeții oficiali și gazdele au fost aduși de la poarta de la intrare în sat cu căruțe frumos decorate conduse de o paradă de cai. În fața bisericii așteptau locuitorii din Solonețu Nou, care i-au întâmpinat cu pâine și sare pe oaspeți. Ca în fiecare an, Sf. Liturghie a fost excepțională, cu toții au dorit să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru roadele de peste an, prezentând cununile la procesiune și pâinea special coaptă cu acest prilej, care au fost sfințite. Sf. Liturghie a fost prezidată de episcopul auxiliar de Iași, Aurel Percă, împreună cu mons. Ionuț Paul Strejac, preoți din decanatul de Bucovina și dieceza de Iași. Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. militar mr. Maciej Śliwa – capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova. După Sf. Liturghie locuitorii satului Solonețu Nou și toți oaspeții s-au îndreptat spre Dom Polski pentru a admira standurile pregătite la care se puteau găsi roadele din acest an, precum și tot ceea ce locuitorii unei anumite localități au dorit să expună în fața celorlalți. Un stand propriu au pregătit polonezii din Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Moara, Cacica, Suceava, Iași, Gura Humorului, Vicșani, Siret, Constanța, București, precum și românii din Pârteşti de Sus, ucrainenii din Cacica și Maidan și germanii din Câmpulung Moldovenesc. Pentru prima dată s-a prezentat la Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou un grup de compatrioți din Pătrăuții de Jos din Ucraina, care a sosit cu Maria Malicka – coordonatoarea ansamblului „Wianeczek”. Un stand frumos au aranjat și oaspeții din Zakopane.

Mai întâi pe scenă au ținut un discurs oaspeții care au apreciat la scară largă nivelul de organizare al evenimentului și și-au manifestat respectul pentru păstrarea tradiției: reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al R.P. ministrul consilier Iwona Frączek și consulul R.P. la București Andrzej Kalinowski, mareșalii județelor înfrățite – Podkarpacie și Suceava – Władysław Ortyl și Gheorghe Flutur, primarul orașului Zakopane, Leszek Dorula, și primarul comunei Cacica Petru Tudosi, precum și deputatul Victoria Longher și președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher. Printre oaspeții participanți la Sărbătoarea Roadelor s-au aflat și militari ai Schimbului V al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova împreună cu comandantul mr. Jacek Ćwięka, dar și delegația starostelui districtului Rybnik împreună cu vicestarostele Marek Profaska.

După discursuri pe scenă au evoluat: gazdele, adică ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou, ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului, trupa de pop-operă „DimmaʼS”, care a fermecat publicul cu un alt gen de muzică, precum și Camelia Popescu-Hriscu din Constanța. Un oaspete special din Polonia al ediției din acest an a Sărbătorii Roadelor a fost Ansamblul Regional de Dansuri „Pogórzanie” din Gorlice. A fost înființat în anul 1964, iar unul dintre întemeietori a fost Henryk Kuś – coregraf, folclorist, amator de cultură populară, care în timpul activității de mulți ani a susținut cu ansamblul spectacole tradiționale originale bazate pe materiale din sec. al XIX-lea și cercetări din teren. Programul ansamblului se bazează pe folclorul tradițional din Pogórze, conține în repertoriul său dansuri tradiționale, suita din Pogórze, precum și suite de dansuri din alte regiuni etnografice: Rzeszów și Cracovia. De la momentul înființării până astăzi, ansamblul „Pogórzanie” a concertat în multe locuri în Polonia, precum și în străinătate și a obținut în această perioadă numeroase premii de prestigiu și mențiuni. Coregraful și directorul ansamblului este Grzegorz Halko. În timpul Sărbătorii Roadelor de la Solonețu Nou ansamblul însoțit de orchestră a prezentat dansuri din regiunea Pogórze și dansuri cracoviene.

La ediția din acest an a Sărbătorii Roadelor a fost vreme bună și a dominat buna dispoziție până la ore târzii. Evenimentul reprezintă o ocazie perfectă de petrecere, dar și de cunoaștere a minorității polone care locuiește în Bucovina și în întreaga Românie.

Trad. Ilona Biseada

Share.