• Română
  • Polski

Școala de radio: Minoritățile în direct

0

În perioada 14-17 octombrie a.c., la București, s-a desfăşurat a II-a ediție a „Școlii de radio: Minoritățile în direct, un proiect organizat de Asociația „Rețeaua de Cultură” din București.

La această școală de radio au participat tinerii minorităților din toată țara cum ar fi: albanezi, armeni, bulgari, cehi, croați, evrei, germani, greci, italieni, macedoneni, maghiari, polonezi, rromi, ruși-lipoveni, ruteni, sârbi, slovaci, tătari, turci, ucraineni și români.

Scopul acestei școli a fost acela de a încuraja tinerii să se implice activ în viața comunității, de a cunoaște și pune în valoare tradițiile specifice fiecărei minorități în parte. Totodată tinerii cu deschiderea spre activitățile mass-media, și nu numai, au avut ocazia, în prima zi, să viziteze studiourile de emisie și cabinele de montaj ale diferitelor posturi de radio bucureștene, precum și platourile și studiourile Televiziunii Române. La încheierea vizitei, participanții au avut ocazia de a sta de vorbă cu Diana Deleanu, de profesie regizor, reporter și realizator tv și cu jurnalistul Mihai Alexandrescu care este și producător tv. O serie de întrebări au fost adresate de către tinerii pasionați de jurnalism pe parcursul întâlnirii cu aceștia, dar și o mulțime de sfaturi au fost oferite celor care își doresc o carieră în mass-media.

A doua zi a început cu deplasarea la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, unde participanții au stat de vorbă cu Jeni Comănescu, de profesie redactor și realizator tv, care le-a împărtășit din tainele realizării unei emisiuni tv reușite și cu Valentin Rupiță, de profesie regizor artistic, actor și director al Departamentului Mass-Media al Partidei Romilor. În a doua parte a zilei a avut loc sesiunea de atelier cu tema „Tehnica poveștilor digitale”, în care participanții au fost grupați în zece echipe mixte, alegându-se prin tragere la sorți. Dumitru Șerban, redactor la studioul teritorial din Iași și colaborator la Radio România, a susținut un curs în cadrul căruia a prezentat importanța unui interviu, tehnicile care se folosesc, dar și povestea în sine a unui reportaj. După sesiunea de atelier, s-a organizat un concurs cu tema „O poveste lacrimogenă”. Aceasta a constat în realizarea unei emisiuni la radio pe durata a cinci minute.

Sesiunea de înregistrări a avut loc în cea de-a treia zi, în cadrul căreia lucrul în echipă nu a lipsit, iar buna dispoziție a fost la ea acasă. După terminarea înregistrărilor, lucrurile au început să prindă contur, iar membrii echipelor au început să fie tot mai încrezători în poveștile lor. În realizarea formatului final, echipelor le-au fost de folos materialele specifice unei emisiuni de radio. Toate echipele au beneficiat de ajutorul doamnelor Anca Vasilescu, Laura Caplea și Marilena Chiriță, fără de care, poveștile tuturor nu ar fi prins culoare. Difuzarea fragmentelor din emisiunile realizate a avut loc în a doua parte a zilei, la care au participat toate minoritățile.

Uniunea Polonezilor din România a fost reprezentată de Alina Valentina Spaine și de Ierzynka Michalina Budaș făcând parte din echipa numarul 8, în componența căreia erau polonezi, italieni și croați, au câstigat concursul cu povestea „Fă-te ascultat, ascultîndu-i pe ceilalți”. Ne-am întors acasă învingători, ca lideri ai echipei noastre, cu noi experiențe și învățâminte dar mai ales cu bucuria că am fost cei mai buni.

Ultima zi a „Școlii de radio: Minoritățile în direct” s-a încheiat cu sumarizarea informației și acordarea diplomelor tuturor participanților. Svetlana Crăciun, organizatorul principal al acestui proiect, a conchis prin a spune că „tinerii vor fi promotorii identităţii culturale, combinând noile tehnologii şi orientări mass-media cu valorile jurnalistice consacrate”.

Ierzynka Michalina Budaș

Share.