• Română
  • Polski

VIZITA CARDINALULUI STANISŁAW DZIWISZ ÎN ROMÂNIA

0

Doar cu câteva săptămâni în urmă, toată lumea catolică, şi nu numai, a trăit beatificarea slujitorului lui Dumnezeu, a papei Ioan Paul al II-lea. Bucurie cu atât mai mare pentru noi polonezii care locuim în România, mai ales cei din Bucovina, pentru că patronul bisericii nou construite în Poiana Micului trebuia să fie Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, ridicat la cinstea altarelor.

Consacrarea bisericii trebuia săvârşită de nimeni altul, decât de acela care a stat pe lângă papă timp de 39 ani, care venea în vizită în România, părintele cardinal Stanisław Dziwisz, secretarul Lui personal. Mitropolitul de Cracovia a sosit la invitaţia nunţiului apostolic şi a conducerii Universităţii din Bucureşti, unde a primit titlul de doctor honoris causa. În expunerea sa a amintit celor prezenţi câteva aspecte din pontificatul lui Ioan Paul al II-lea, precum şi cele mai importante momente ale vizitei papale la Bucureşti, în 1999.
După aceea s-a indreptat spre Academia Română unde a participat la un simpozion dedicat lui Ioan Paul al II-lea. În referatul prezentat a subliniat că Sfântul Părinte se interesa în mod deosebit de problemele României, s-a referit, de asemenea, la ajutorul acordat polonezilor de către autorităţile române, după izbucnirea celui de-al doilea război mondial şi la pelerinajul papei în România.
După amiază, cardinalul Dziwisz a plecat la Popeşti- Leordeni, unde a sfinţit monumentul Fericitului Ioan Paul al II-lea, iar seara a celebrat o liturghie la catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti şi s-a întâlnit cu comunitatea poloneză care locuieşte în acest oraş.

 

În ziua următoare a plecat la Iaşi, împreună cu episcopul Petru Gherghel s-a rugat la catedrala mitropolitană, după aceea s-a întâlnit cu superiorii şi clericii Seminarului Diecezan. În timpul predicii adresate clericilor a spus: „Lumea şi Biserica au nevoie de preoţi sfinţi, numai asemenea preoţi pot fi martori demni de crezut. Ioan Paul al II-lea a fost marele apostol şi martorul demn de încredere pentru că a fost un om sfânt, în centrul vieţii lui a fost Dumnezeu, pentru că dragostea Lui cea mai mare a fost Isus Cristos”.
Cel mai aşteptat moment al vizitei cardinalului Dziwisz de către comunitatea poloneză a fost consacrarea bisericii din Poiana Micului. De dimineaţă s-au adunat credincioşii veniţi din tot judeţul Suceava. Tot satul era împodobit de sărbătoare, de-a lungul drumului de acces spre biserică, copacii erau decoraţi, aproape în fiecare grădină, pe o măsuţă se afla o statuie a Maicii Domnului. Cardinalul Dziwisz împreună cu episcopul Petru Gherghel şi episcopul auxiliar Aurel Percă, însoţiţi de călareţi, au ajuns în piaţetea bisericii, unde onoraţii oaspeţi erau aşteptaţi de părintele paroh, Gabriel Bucur, câteva zeci de preoţi şi o mulţime de credincioşi.

În cuvântul de bun venit, părintele Bucur a prezentat pe scurt istoria construirii bisericii. Piatra de temelie a fost sfinţită în prezenţa episcopului Gherghel pe 18 iunie 2008, iar pe 22 decembrie 2009, în biserică a fost celebrată prima Sfântă Liturghie. De la momentul începerii lucrărilor de construcţie, ridicarea noii biserici a fost dedicată Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea. În ziua de 6 august 2010 biserica a fost inagurată oficial de episcopul auxiliar Aurel Percă, iar sfinţirea ei de către Eminenţa Sa Stanisław Dziwisz trebuia să aibă loc la sfârśitul lui octombrie a aceluiaşi an. Datorită pregătirilor pentru beatificarea lui Ioan Paul al II-lea, sfinţirea bisericii a fost amânată pentru data de 21 mai 2011.
Cântând psalmul „Să mergem cu bucurie în casa Domnului”, Cardinalul a tăiat panglica şi a deschis biserica spunând ca să fie deschisă pentru toti oamenii. „Participând la liturghia consacrării bisericii, admirăm pe Dumnezeu. El ne-a chemat la fericire veşnică şi niciodată n-a uitat de intenţiile Sale. În persoana lui Cristos realizează făgăduinţele Sale” – a adăugat. „Cristos mântuieşte în Biserica Sa. Pentru aceasta e nevoie de un lăcaş de cult care să fie locul adoraţiunii Lui, o şcoală de sfinţenie care ajută la unire cu Dumnezeu, precum şi o şcoală de fraternitate şi iubire reciprocă. Ne întâlnim în El ca şi copii ai unicului Dumnezeu. Vă amintesc despre asta în ziua consacrării
acestei biserici. Să fie centrul vieţii religioase pentru toată localitatea”.
În partea următoare a predicii, Cardinalul a spus că nu se poate întelege istoria Europei fără Cristos şi mesajul Lui evanghelic. „Pentru primirea Evangheliei trebuie să se deschidă fiecare om şi fiecare generaţie. Creştinismul
nu înseamnă numai tradiţie, creştinismul înseamnă Isus Cristos viu şi adevărat. El îi îndică fiecăruia îndatorirea şi pe fiecare îl conduce spre mântuire.
De astăzi, Fericitul Ioan Paul al II-lea este patronul vostru. Timp de 39 de ani am fost martorul sfinţeniei Sale. A fost un har deosebit, de aceea mă străduiesc să depun o mărturie în favoarea Lui. Datorită persoanei Lui, Polonia a fost cunoscută în întreaga lume. Ioan Paul al II-lea a întreprins o muncă gigantică de susţinere a credinţei. Ne îndemna pe toţi să «ieşim din adâncime». Conta
mai ales pe tineri şi entuziasmul lor. Dar când n-a putut să vorbească, s-a exprimat prin suferinţă. A plecat la casa Tatălui şi de acolo mijloceşte pentru noi. Sunt sigur că se uită la noi din ceruri şi se bucură de această solemnitate” – a conchis în finalul predicii cardinalul Dziwisz.
În timpul cântului litaniei tuturor sfinţilor s-a purces la ceremonia consacrării. Altarul a fost uns cu sfântul mir, tămâiat şi pregătit pentru celebrarea Euharistiei. Cardinalul Dziwisz a oferit bisericii din Poiana
Micului relicvele Sângelui Sfântului Părinte şi un ornat. Au urmat mulţumirile pentru toţi care au contribuit la ridicarea şi împodobirea acestui lăcaş de cult. Parohul bisericii, de acum sub denumirea Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea, a spus că îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru prezenţa părintelui cardinal, omul care a trăit atâţia ani lângă Ioan Paul al II-lea şi a asigurat că toţi se vor ruga ca „santo subito” să fie cât mai repede.
Sfinţirea bisericii a fost transmisă în direct de Radio Maria. După solemnitatea consacrării, cardinalul a vizitat mânăstirea Voroneţ şi după aceea s-a deplasat la sanctuarul marian de la Cacica.
Seara, în ciuda zilei atât de epuizante, Mitropolitul de Cracovia împreună cu episcopul Petru Gherghel au sosit la Soloneţu Nou. Ca şi în Poiană, i-au însoţit călăreţii şi au fost întîmpinaţi cu pâine şi sare. Părintele paroh, Marius Bucevschi, prezentând parohia sa a spus că, în pofida faptului că nu este cea mai veche, este în schimb cea mai mare parohie poloneză din Bucovina, numărând
800 de credincioşi. Cu toţii împreună au cântat Litania Loretană şi după aceea a luat cuvântul cardinalul Dziwisz. „Banderia m-a introdus regeşte în biserică. Mă simt ca în Podhale” – cuvintele Mitropolitului au fost primite cu ovaţii. În partea următoare a cuvântului s-a referit la persoana lui Ioan Paul al II-lea. „A fost un mare patriot – a spus – şi a fost mândru că a ieşit din acest popor.
Este pentru noi un mare exemplu. Să-i mulţumim lui Dumnezeu că datorită Lui am trăit aşa de multe momente minunate. Beatificarea Lui a fost o zi mare. Un milion şi jumătate de oameni s-a adunat în mare bucurie. Am participat la multe beatificări, dar n-am trăit această atmosferă niciodată” – a adăugat cardinalul.Mulţumind pentru frumoasa primire, cardinalul s-a adresat credinciosilor: „Să cinstiţi această patrie a voastră şi să n-o uitaţi pe cea de pe Vistula. Creşteţi în credinţă şi Dumnezeu să vă binecuvânteze”. După ieşirea din biserică ansamblul „Sołonczanka” a prezentat un scurt program de cântece şi dansuri poloneze.
Ultima etapă a călătoriei cardinalului Dziwisz în România a fost decanatul sucevean şi Dom Polski, unde a semnat în Cartea de Onoare.

Barbara Breabăn

Share.