• Română
  • Polski

Vizita Presedintelui Republicii Polone

0

Între zilele 3-6 noiembrie, a sosit la București în vizită oficială președintele Republicii Polone, Andrzej Duda. Imediat după sosire, președintele a depus flori la clubul în care vineri, 30 octombrie a izbucnit un incendiu tragic.

Principalul scop al vizitei președintelui la București a fost întâlnirea șefilor statelor flancului de est al NATO. Convorbirile s-au terminat cu adoptarea unei declarații comune înainte de summit-ul Alianței Nord-Atlantice la Varșovia, din 2016. La întâlnire au participat președinții Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei, Ungariei, precum și președintele camerei inferioare al Parlamentului Cehiei.

Emoțiile mari pentru noi au constat în întâlnirea cu președintele Andrzej Duda la Ambasada Republicii Polone din București. Vizita a început cu imnul Poloniei, acompaniat de ansamblul „Sołonczanka” de la Solonețu Nou. În discursul său, președintele a spus că problemele polonezilor din străinătate și a Diasporei sunt pentru el foarte importante. „Consider că trebuie să construim unitate, contacte, trebuie să întărim legăturile noastre”. A amintit că pe lângă Cancelaria Președintelui funcționează Biroul pentru Diasporă și polonezii de peste hotare. „Aș fi vrut, de asemenea, să înlesnim întoarcerea în țara noastră celor care au plecat în căutarea pâinii, în căutarea unei vieți mai bune, a celor care au căutat o șansă în țară și n-au găsit-o”. Andrzej Duda și-a exprimat speranța că o asemenea șansă se va ivi.

Președintele a mulțumit polonezilor și Diasporei din România pentru cultivarea polonităţii și celor care au contribuit ca Polonia să aibă aici o reputație bună.

Președintele a decorat cu Crucea Ordinului de Merit al R.P. pe doamna Ana Zielonka, precum și pe colega noastră de redacție, Elżbieta Wieruszewska-Calistru, cu Crucea Ordinului Renașterii Poloniei pentru activitatea în cadrul Diasporei. Pe amândouă doamnele le felicităm și le urăm în continuare noi succese în munca lor pentru Diasporă. În încheierea părții oficiale ansamblul „Sołonczanka” a dansat dansul „Polonez”, iar participanții au putut să strângă mâna președintelui și să facă cu el o poză comemorativă.

Barbara Breabăn

 

AMB_2103 AMB_2088 AMB_2058 AMB_2046 AMB_2037 AMB_1998 DSC_0123 AMB_2058 AMB_2046 AMB_2088 DSC_0123 AMB_2103

 

Share.