• Română
  • Polski

Wigilia (Seara de Ajun)- respectarea unei vechi tradiții poloneze

0

Nașterea Domnului este cea mai frumoasă sărbătoare în familie. În Polonia, este o zi deosebită, ziua întâlnirilor cu cei apropiați.

Uniunea Polonezilor din România a organizat în ziua de 18 decembrie a.c., la Suceava, în incinta restaurantului „Gloria”, întâlnirea de Ajun, ce a avut loc       la ora 19. Evenimentul a avut în vedere respectarea unei vechi tradiții poloneze, aceea a împărțirii cu opłatek, un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale și multilingvistice din spațiul bucovinean.

Obiceiul de împărțire cu opłatek (azimă/pâine nedospită) înainte de începerea Cinei de Ajun își are originea în ritualul împărțirii pâinilor, care datează din primele veacuri ale creștinismului. S-a păstrat până în zilele noastre doar în Polonia. Împărțirea cu opłatek este un semn al păcii, al iubiri și al prieteniei. Este un prilej cu care se adresează cele mai sincere urări de sărbători și se servesc mâncăruri de post precum: „kutia”(grâu cu mac), pește, colțunași umpluți cu varză și cartofi/colțunași umpluți cu mac, mazăre, etc. – în total, 12 feluri de mâncare corespunzătoare fiecărei luni a anului și numărului apostolilor. Nu pot lipsi colindele cu un puternic caracter religios, specifice tradiției poloneze.

La eveniment a fost prezent reprezentantul Ambasadei Poloniei  la București cu funcția de Secretar I, domnul Grzegorz Cyganowski împreună cu soția sa, cunoscuta violonistă Patrycja Piekutowska, care a interpretat la vioară două fragmente muzicale. De asemenea, au participat preoții decanatului  de Bucovina, reprezentanții Asociațiilor, precum și numeroși oaspeți care au dorit să fie alături de noi și să ia parte la sărbătoarea noastră. Copiii și tinerii din comunitățile poloneze au colindat atât în limba polonă, cât și în română. Preoții decanatului de Bucovina au sfințit și binecuvântat bucatele, au citit câte  un fragment din Biblie, în ambele limbi, apoi au rostit cu cei prezenți rugăciunea „Tatăl Nostru” în polonă, română și ucraineană. Participanții la eveniment s-au împărțit cu opłatek (azimă/pâine nedospită) și și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou care se apropie.

DSC_0240 DSC_0236 DSC_0233 DSC_0231 DSC_0225 DSC_0216 DSC_0210DSC_0246 DSC_0243 DSC_0242 DSC_0241 DSC_0260 DSC_0259 DSC_0250 DSC_0240

Share.