• Română
  • Polski

Zilele Culturii Polone

0

De peste douăzeci de ani, Zilele Cuturii Polone reprezintă cel mai mare eveniment organizat anual de Uniunea Polonezilor din România. În cadrul acestuia are loc simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul secolelor, în sens larg, precum și diferite evenimente culturale. Din 2006, un element indispensabil al Zilelor Culturii Polone a devenit Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România, dar și vecinii români și ucraineni.

Scopul Zilelor Culturii Polone este acela de a promova cultura polonă, istoria și imaginea Poloniei contemporane în regiunea în care locuiesc comunitățile diasporei poloneze din România și să prezinte realizările diasporei poloneze. De asemenea, acestea sunt menite să apropie cele două țări și popoare. Acesta este motivul pentru care, de ani de zile, sloganul evenimentului este „Mai aproape unii de alții”.

Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, cea de-a 23-a, s-a desfășurat în zilele 25-27 august 2022 la Suceava și Solonețu Nou.

Elementul indispensabil Zilelor Culturii Polone este simpozionul științific internațional care, la fel ca anul trecut, s-a desfășurat online. Timp de două zile – 25 și 26 august – au dezbătut istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi din Polonia și din România. Întâlnirea de anul acesta s-a desfășurat sub denumirea „Relațiile istorice și culturale polono-române de ieri și de astăzi”. Au fost prezentate 25 de referate în două secțiuni: „În lumea istoriei” și „În lumea culturii și a problematicii bucovinene”. Ca în fiecare an simpozionul s-a încheiat cu concluziile și prezentarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române, editate în ultima perioadă în Polonia și România.

Zilele Culturii Polone au fost deschise oficial pe 25 august la orele serii în curtea primitoarei Cetăți de Scaun a Sucevei. Celor prezenți li s-a adresat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul din partea minorității polone în Parlamentul României, Ghervazen Longher care i-a prezentat pe oaspeții din Polonia și pe reprezentanții autorităților locale: vicepreședintele Comisiei pentru Legătura cu Polonezii din Străinătate, deputatul Tadeusz Aziewicz, vicepreședintele Asociației „Wspólnota Polska”, prof. Józef Wróbel, coordonatorul pentru investiții din cadrul Asociației „Wspólnota Polska”, Piotr Żołyński, primarul comunei Łagiewniki, Jarosław Tyniec, președinta consiliului comunal Łagiewniki, Dobromiła Szachiewicz, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, subprefectul județului Suceava, Cristian Șologon și inspectorul școlar general adjunct, prof. dr. Petru Crăciun.

După discursuri a avut loc vernisajul expoziției și un concert. Despre expoziția „Enigma. Victoria decriptării” a vorbit Katarzyna Zalaszewska – coordonator proiecte de la Institutul Polonez din București. Expoziția pregătită de autoritățile autoadministrative ale voievodatului Wielkopolska și versiunea în limba română pregătită de către Institutul Polonez din București, ne face cunoștință cu istoria puțin cunoscută a eroilor – criptologi polonezi, profesorii și colaboratorii lor a căror cunoștințe și geniul matematic a permis spargerea celui mai păzit secret al celui de-al III-lea Reich. Expoziția poate fi vizualizată la Cetatea de Scaun a Sucevei până pe 25 septembrie.

Imediat după vernisaj publicul a ascultat recitalul Mariei Chaykovskaya – cântăreață ucraineană, pianistă și autoare de texte, originară din Harkov. De la începutul războiului, împreună cu familia s-a refugiat în România și a găsit găzduire în rândul comunității polone din Solonețu Nou și Pleșa. De această data, la Zilele Culturii Polone a răsunat și limba ucraineană într-un gest de solidaritate cu poporul ucrainean. Maria a interpretat Chopin și Bach și a intepretat câteva creații proprii. A fost frumos și emoționant. La final a cântat corul „Canzona” din Oleszna, comuna Łagiewniki. Acolo trăiesc reemigranți din Bucovina românească. Corul a fost înființat în anul 1994. Acesta înfrumusețează evenimentele locale și participă cu succes la parade și concursuri. Dirijorul său este Paulina Pycka.

Sâmbătă, 26 august oaspeții din Polonia: deputatul Tadeusz Aziewicz, prof. Józef Wróbel și Piotr Żołyński de la Asociația „Wspólnota Polska”, primarul comunei Łagiewniki, Jarosław Tyniec împreună cu delegația au efectuat o vizită la primăria comunei Cacica și s-au întâlnit cu primarul, Petru Tudosi. Au fost însoțiți de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher. Oaspeții au vizitat și basilica minor din Cacica, unde au aprins candele la statuia sfântului Ioan Paul al II-lea, au vizitat Casele Polone din Cacica, Poiana Micului și Pleșa. De asemenea, au vizitat și mănăstirea Voroneț.

Ziua de 27 august a fost dedicată în totalitate Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou.

Organizatorul Zilelor Culturii Polone a fost Uniunea Polonezilor din România, iar eforturile acestuia au fost sprijinite de Institutul Polonez din București și Muzeul Național al Bucovinei din Suceava.

Proiectul a fost cofinanțat din fondurile Cancelariei Președintelui Consiliului Miniștrilor în cadrul concursului Diaspora și Polonezii din Străinătate 2022.

Trad. Iuliana Agneșca Dascălu

Share.