• Română
  • Polski

Zilele Culturii Polone „Mai aproape unii de alții” 25-27.08.2022

De 22 de ani Zilele Culturii Polone este un eveniment care cuprinde un simpozion pe tema relațiilor polono-române de-a lungul secolelor și evenimente culturale. Din 2006, un element indispensabil Zilelor Culturii Polone a devenit Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou, în timpul cărora se prezintă toate comunitățile poloneze din România, dar și vecinii români și alte naționalități.

Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, cea de-a XXIII-a se va desfășura în zilele 25-27 august 2022 la Suceava și la Solonețu Nou.

Zilele Culturii Polone vor începe pe 25 august la ora 18:00 la Cetatea de Scaun a Sucevei cu deschiderea oficială și vernisajul expoziției „Enigma. Victoria decriptării”. Expoziția pregătită de Consiliul Voievodatului Wielkopolska și, în versiune românească, de Institutul Polonez din București, ne apropie de istoria eroilor-criptologi polonezi mai puțin cunoscuți, de profesorii și colaboratorii acestora, ale căror cunoștințe și geniu matematic le-au permis să spargă unul din cele mai bine păzite secrete ale celui de-al Treilea Reich. Expoziția poate fi văzută la Cetatea de Scaun a Sucevei până pe 25 septembrie 2022.

Imediat după vernisaj invităm toți participanții să asculte concertul Mariei Chaykovskaya – cântăreței, pianistei și textierei ucrainene. Maria a semnat multe piese care au devenit hituri pe internet. Cântă și își face acompaniament la pian. Versuri emoționante, un mod original de a cânta la pian, o interpretare dramatică și o voce curată i-au adus tinerei cântărețe recunoașterea binemeritată din partea publicului și a criticilor. Maria este originară din Harkov. La începutul războiului, ea și familia ei au venit în România și au găsit sprijin în rândul comunității poloneze din Solonețu Nou și Pleșa.

Un element indispensabil Zilelor Culturii Polone este simpozionul științific care de această dată va fi online. Timp de două zile, 25-26 august, istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia și România vor discuta în timpul simpozionului internațional științific, intitulat anul acesta Relațiile istorice și culturale polono-române de ieri și de astăzi. Ca de obicei simpozionul se va încheia pe 26 august cu concluziile și prezentarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române, editate în ultimul an în Polonia și România.

Ziua de 27 august va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea, printre altele, a ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor din Polonia, corulul feminin Canzona din Oleszna, din comuna Łagiewniki, unde trăiesc re-emigranții din Bucovina românească și urmașii lor.

Organizatorul Zilelor Culturii Polone este Uniunea Polonezilor din România sprijinit de Institutul Polonez din București și Muzeul Național al Bucovinei.

Vezi programul simpozionului