• Română
  • Polski

175 de ani de la înființarea localității Poiana Micului

0

INVITAȚIE

Stimată Doamnă/Stimate Domn,

 

Uniunea Polonezilor din România și Parohia Romano-Catolică din Poiana Micului, au plăcerea de a Vă informa cu privire la organizarea unui eveniment foarte important pentru toată comunitatea poloneză din România. Pe 29 iulie 2017, se vor sărbători 175 de ani de la înființarea localității Poiana Micului – un sat pitoresc polonez din Bucovina românească.

Călătoria înaintașilor muntenilor polonezi din Bucovina, care astăzi este definită în literatura de specialitate ca fiind munteni din Czadca, regiune situată la granița dintre Silezia și Małopolska, a început de veacuri, mai întâi în Czadca, apoi în împrejurimile Cernăuțiului, pentru a se încheia pentru locuitorii din Poiana Micului, acum 175 de ani, în Bucovina românească.

Această îndelungată migrație nu a afectat în nici un fel sentimentul identității muntenilor din Czadca, mândri de rădăcinile lor poloneze care sunt cultivate până astăzi cu mare grijă.       S-a păstrat limba, credința, atașarea de tradițiile și de valorile poloneze. În Poiana Micului „se grăiește” până astăzi în limba polonă, copiii învață limba maternă la Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek”, Asociația Polonezilor din Poiana Micului activează într-o Casă Polonă spațioasă și frumoasă, iar locuitorii își consolidează credința puternică în biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus”, construită cândva împreună cu locuitorii nemți și în biserica nouă „Sfântul Ioan Paul al II-lea”.

 

Programul manifestărilor va fi următorul:

–          ora 10.30 – Sfânta liturghie la biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus”

–          ora 12.30 – program artistic, picnic pe terenul de lângă parohie

 

Vă așteptăm cu drag să luați parte la eveniment!

 

Președintele                                                                                           Parohul

Uniunea Polonezilor din România                                                     Parohiei din Poiana Micului

Ghervazen Longher                                                                               Pr. Gabriel Bucur

Share.