Aceasta zi a fost sarbatorita in mod deosebit, in acest an. Astfel, in ziua de 17 decembrie, Institutia Prefectului jud. Suceava a organizat o masa rotunda cu tema „indemn la toleranta, intelegere si armonie” coordonata de doamna Angela Zarojanu – subprefectul jud. Suceava.
La aceasta manifestare au luat parte reprezentanti ai minoritatilor nationale din judet, ai societatii civile si ai institutiilor publice.
Subprefectul judetului, doamna Angela Zarojanu a subliniat, in alocutiunea sa, ca Institutia Prefectului – Judetul Suceava pune un accent deosebit pe recunoasterea reciproca a valorilor, pe promovarea dialogului si colaborarea intre diverse culturi existente in spatiul bucovinean multietnic si multicultural.
Convietuirea armonioasa, respectul reciproc, toleranta, dar si mentinerea identitatii nationale a fiecarei etnii prin cultivarea si conservarea traditiilor proprii nu fac altceva decat sa consolideze climatul de stabilitate in jud. Suceava. La discutiile care au urmat au luat parte: Vasyl Boiechko – consulul general al Ucrainei la Suceava, consulul Vasyl Nerovnyi de la acelasi consulat, Ioan Bodnar, prim-si presedinte al tinutului Bucovina, Cazimir Longher, vicepresedintele Uniunii Polonezilor din Romania, Antonia Gheorghiu, presedintele Forumului German din Bucovina, Vasile Ciurariu, presedintele Asociatiei „Phico Romano”, Sorin Golda, presedintele comunitatii evreilor din Suceava, Daniela Cimpan, vicepresedintele organizatiei etnicilor italieni, stefan Csukat, primvicepresedinte interimar al Uniunii Democrate Maghiare din Suceava, Ana Vasiliu, presedintele comunitatii rusilorlipoveni din Suceava s.a. Acestia, in finalul interventiei lor, au prezentat proiectele aflate in derulare, planurile de viitor si actiunile ce urmeaza a fi organizate in colaborare cu institutiile administrative, cu asociatiile si fundatiile culturale in spiritul bunei convietuiri si al consolidarii relatiilor intercomunitare.
Participantii au salutat initiativa Institutiei Prefectului – judetul Suceava de a se implica in colaborarea si comunicarea intre minoritatile nationale din judet, iar doamna Subprefect a punctat faptul ca aceasta intalnire a deschis drumul spre o mai buna colaborare in realizarea de parteneriate prin accesarea de fonduri europene.
A fost expusa si o miniexpozitie de fotografii cu imagini din activitatea minoritatilor nationale si au fost prezentate bucate traditionale specifice fiecarei etnii.
* * * * * * * * *
Centrul Cultural „Bucovina” a organizat, in aceeasi zi, un spectacol de colinde si obiceiuri de iarna care s-a desfasurat in sala de spectacole a Casei Polone din Suceava.
Oaspetii de onoare ai manifestarii au fost: Vasyl Boiechko – consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Nerovnyi – consul al Ucrainei, Ghervazen Longher – presedintele Uniunii Polonezilor din Romania si deputat in Parlamentul Romaniei, presedinti ai filialelor organizatiilor minoritatilor nationale si, bineinteles, Vasile Ursache – directorul general al Centrului Cultural „Bucovina” organizator al manifestarii.
Au interpretat colinde: o formatie vocal-instrumentala reprezentand organizatia italienilor, ansamblul polonez „Sołonczanka” din Solonetu Nou, grupul vocal „Soacrele” al Uniunii Ucrainenilor din Romania – tinutul Bucovina si tineri reprezentand comunitatea rusilor lipoveni. Un moment deosebit a fost cel prezentat de copiii si tinerii ucraineni din Cacica, coordonati de pr. Nicolae Nicolaisen care au interpretat o sceneta cu nasterea lui Isus. Deosebita a fost si prezenta formatiei „Vergissmeinnicht” a Forumului Democrat German din Bucovina care, pe langa colinde, a interpretat dansuri traditionale germane de la balurile din perioada carnavalului. Sorin Golda – presedintele comunitatii evreilor din Suceava a prezentat obiceiurile prilejuite de sarbatoarea „Hanuca”.
Manifestarea organizata de Centrul Cultural „Bucovina” a reprezentat un graitor exemplu de multiculturalitate specifica acestui tinut, de ceea ce inseamna „unitatea in diversitate”.
Stanislava Iachimovschi