• Română
  • Polski

2011 – Anul Maria Skłodowska-Curie

0

Maria Skłodowska-Curie este singura femeie care a primit in doua randuri Premiul Nobel pentru doua ramuri ale stiintei. La 100 de ani dupa atribuirea, pentru a doua oara, a acestui prestigios trofeu, Seimul R.P. a declarat anul 2011 Anul Maria Skłodowska-Curie „Niciun monument nu este prea maret pentru o persoana daruita nu doar cu mari aptitudini, ci si cu o vointa atat de puternica, in stare sa schimbe lumea”.

Maria Skłodowska-Curie s-a nascut in anul 1867, in Varsovia, in casa de pe strada Freta unde azi se afla Muzeul inchinat ei. La implinirea varstei de 19 ani a plecat in Franta, pentru a urma studiile la Universitatea Sorbona din Paris. Ca prima femeie in istoria Sorbonei, a dat admitere la facultatea de fizica si chimie, dupa care a dovedit ca nimeni dintre cei de varsta ei nu are sanse sa o egaleze. in iulie 1893 si-a luat licenta in stiintele fizice. in scurt timp si-a luat licenta in matematica.

 

Provenea dintr-o familie in care erau cultivate traditiile patriotice. A fost o persoana cu multiple aptitudini: stia cinci limbi, era interesata de sociologie, psihologie si stiinte exacte. La sfarsitul anilor ’80 ai sec. XIX a organizat lectii pentru copiii de la tara pe care ii invata limba polona, istoria si algebra – in felul acesta punea in practica idealurile pozitivismului. Pentru aceasta activitate ilegala o ameninta deportarea. in anul 1903, impreuna cu sotul sau Pierre Curie a primit Premiul Nobel pentru fizica pentru cercetarile in domeniul radioactivitatii – lumea a aflat despre primul Premiu Nobel acordat unei femei si inca uneia care provenea din inexistenta Polonie.

In anul 1911, pentru descoperirea unor noi elemente – radiu si poloniu, i s-a decernat Premiul Nobel in chimie. Radiul si poloniul nu sunt singurele ei descoperiri. O consecinta a muncii ei este si aparitia radioactivitatii artificiale sau a tehnicilor cu radiatii utilizate, de ex., in conservarea operelor de arta. Datorita descoperirilor ei a aparut radiochimia – o noua ramura a chimiei. Sub indrumarea ei personala s-au facut primele cercetari privitoare la tratarea cancerului cu ajutorul iradierii cu ioni. in timpul I razboi mondial a organizat statii Roentgen mobile, mergand pe front pentru a instrui personalul medical cum sa realizeze radioscopiile. Preocuparile sale stiintifice le-a transmis fiicei sale mai mari – Irena care, la un an dupa moartea mamei, in 1935, a primit impreuna cu sotul sau Premiul Nobel pentru descoperirea radioactivitatii artificiale. in anul 2009, publicatia britanica „New Scientist” a recunoscut savanta poloneza drept cea mai mare savanta a tuturor timpurilor.

Inaugurarea festiva a Anului Maria Skłodowska- Curie a avut loc in ziua de 29 ianuarie la Universitatea Sorbona din Paris. La inaugurare a luat parte presedintele Frantei Nicolas Sarkozy. Programul manifestarilor din cadrul Anului Maria Skłodowska-Curie se adreseaza diferitelor grupuri sociale – vor fi conferinte stiintifice tinute de oameni de stiinta pentru oameni de stiinta, manifestari de popularizare a stiintei, conferinte si concursuri pentru tineri precum si un program special pentru copii.

Manifestarile anuale se vor incheia oficial cu festivitatea de la Castelul Regal din Varsovia care va avea loc in ziua de 25 noiembrie.

In afara de Maria Skłodowska-Curie, patroni ai anului 2011 sunt si Jan Hevelius si Czesław Miłosz.

Share.