Având în vedere faptul că proiectul inițiat de Uniunea Polonezilor din România întitulat „Să învățăm de la bătrânii noștri – solidaritate între generații” s-a încheiat cu rezultate foarte bune, am fost invitați la București să il prezentăm cu ocazia Zilei Minorităților Naționale.
Amintim, că este vorba despre proiectul realizat în zilele de 12-15 septembrie 2013, la inițiativa Uniunii Polonezilor din România în colaborare cu comunitățile din Bucovina, respectiv comunitatea ucraineană, a rusilor lipoveni și comunitatea germană. Scopul proiectului a fost acela de a sensibiliza publicul în ceea ce privește contribuția persoanelor în vârstă la dezvoltarea comunității noastre și a diferitelor metode de favorizarea acestei contribuții. Inițiativa căuta să încurajeze părțile implicate și să mobilizeze, să ia măsuri pentru favorizarea îmbătrânirii active și întărirea solidarității între generații. Foarte importantă în cadrul proiectului a fost identificarea meșteșugurilor și a batrânilor care confecționează diferite obiecte hand made pe cale de dipariție datorită lipsei de interes a tinerilor de a se implica mai mult și a pune în valoare patrimoniul cultural al unei etnii. Proiectul a fost elaborat și coordonat de Alina Spaine.
Departamentul pentru Relaţii Interetnice a selectat un număr de programe interetnice pe care le-a cofinanţat in anul 2013 din fonduri nerambursabile şi a dorit să le promoveze în cadrul activităților dedicate Zilei Minorităților Naționale.
Acțiunea care a deschis seria manifestărilor din acest an a fost masa rotundă cu tema „Bune practici desprinse din proiectele interetnice ale anului 2013”, desfășurată în ziua de 17 decembrie la Casa Dunării din București.
În deschiderea lucrărilor a luat cuvântul doamna Lacziko Enikő Katalin, secretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice, după care inițiatorii și organizatorii celor mai reușite proiecte sprijinite financiar de DRI în anul 2013 au prezentat date despre desfășurarea și rezultatele acestora. Au fost menționate numai o mică parte din cele peste 100 proiecte și programe interetnice desfășurate sau sprijinite financiar de DRI în acest an – activități educaționale, culturale și interculturale, manifestări expoziționale, filme documentare, programe de cultură organizațională, de tineret etc.
În cea de-a doua zi, 18 decembrie, au avut loc manifestări dedicate Zilelor Minorităților Naționale. Au urmat mesaje de felicitare rostite de doamna secretar de stat Lacziko Enikő, din partea DRI, de dl. deputat Mircea Grosaru, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, de dl. Carol Kőnig, din partea Ministerului Culturii.
Programul s-a încheiat cu un concert de Crăciun susținut de Ansamblul Acapella din București și o recepție oferită în onoarea invitaților de doamna secretar de stat Lacziko Enikő Katalin cu prilejul Zilei Minorităților Naționale.
Alina Spaine