• Română
  • Polski

25 de ani de existență a Uniunii Polonezilor din România

0

Sâmbătă, 6 iunie a.c., Uniunea Polonezilor din România a organizat la sediul central din Suceava un eveniment festiv cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de existență a organizației reactivate în anul 1990.

Manifestările au debutat la ora 11:00 la Casa Polonă din Suceava. Preţ de câteva minute în sala Dom Polski a fost proiectat un filmuleţ cu momente semnificative din viaţa comunităţii poloneze, care a cuprins atât evenimente culturale, religioase, cât şi inaugurarea unor case polone sau diferite sărbători specifice. Imaginile au fost însoţite de acorduri de pian, profesorul Iohannis Onesciuc interpretând, fragmente operele lui Frederic Chopin.  A fost citit mesajul E.S. Președinte al României, Klaus Werner Iohannis, care a transmis urări de felicitare pentru intreaga activitate a Uniunii Polonezilor din Romania, alături de aprecierea domniei sale pentru excelentele relații de cooperare construite atât la nivel național cât și în cadrul fiecarei comunitati unde traiesc etnici polonezi.

„Minoritatea poloneză reprezintă, în același timp, un vector important de cooperare și dezvoltare pentru România și Polonia, potențând relațiile noastre speciale. Suntem legați de o istorie comună, de solidaritate în momente cruciale, relația noastră fiind o prioritate pentru România, atât pe plan European, cât și transatlantic.”

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygieł,  a felicitat întreaga comunitate pentru că a reuşit să păstreze în condiţii excelente credinţa şi cultura polonezilor care au venit pe aceste meleaguri acum două secole.

„200 de ani de prezenţă a polonezilor în Bucovina este o întreagă istorie. Viaţa organizată a comunităţii poloneze din România s-a reluat acum 25 de ani, dar Uniunea Polonezilor din România are tradiţii mult mai vechi, din 1903. Ne aflăm în clădirea construită acum mai bine de 100 de ani din contribuţia polonezilor de aici, iar simbolismul casei polone trebuie să ne inspire şi pe viitor”, a mărturisit ambasadorul Marek Szczygieł.

Doamna Maria Pańczyk-Pozdziej, vicemareșalul Senatului Republicii Polone a afirmat „Este superb să găsesc atât de multă Polonie aici, în Suceava. Voi, polonezii de aici, sunteţi ambasadorii Poloniei în România”. Vicemareşalul Senatului Republicii Polonia a ţinut să evidenţieze şi activitatea extrem de serioasă a Uniunii Polonezilor din România, cea mai bună dovadă în acest sens fiind prezenţa caselor polone într-un număr foarte mare de localităţi şi a şcolii „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului, de care beneficează nu numai comunitatea poloneză.

Un moment aparte l-a constituit prezenţa pe scena Dom Polski a întregului Grup Parlamentar Polono-Român a Seimului Republicii Polone. Cele patru persoane prezente sâmbătă la Suceava au ţinut să urce împreună pe scenă, iar în numele acestora a vorbit vicepreședintelui Grupului, deputatul Jerzy Polaczek. Acesta a citit o scrisoare din partea preşedintelui Seimului Poloniei Radosław Sikorski adresată deputatului Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, în care s-a arătat „profund impresionat de activitatea prin care s-a păstrat credinţa în valorile naţionale, precum şi cultura şi identitatea comunităţii poloneze din România”.

Printre invitaţii din Polonia s-au mai numărat Paweł Cieplak, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, Joanna Wójtowicz, directorul ajunct al Centrului de Dezvoltare a Educaţiei Poloneze în străinătate, reprezentanții Voievodatului Małopolska: Bogusław Sonik – preşedintele Comisiei pentru Colaborare du Diaspora Poloneză si vicepreşedintele Parlamentului local Zdzisław Filip şi ai Voievodatului Podkarpacie: consilierii Parlamentului local Jerzy Cypryś si Jacek Magdoń, Alexander Zając, vicepreședintele Uniunii Asociațiilor Poloneze din Europa, precum şi directorul adjunct Institutului Polonez la București Leszek Biały, reprezentanţi ai comunităţii poloneze de la Cernăuţi şi din Austria.

La manifestările de la Suceava au fost prezenţi şi şefi ai administraţiei judeţene şi locale. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să arate că deşi 25 de ani pot părea puţini, prin ceea ce au realizat polonezii din Bucovina poate fi considerată o pagină de istorie importantă pentru această zonă.

„Vreau să vă felicit pentru toate manifestările organizate de-a lungul timpului în diferite localităţi ale judeţului şi vreau să-l salut pe domnul ambasador Marek Szczygieł, pe care-l consider unul dintre cei mai buni ambasadori din România. Suceava are nevoie de polonezi şi de o structură organizatorică aşa cum este Uniunea Polonezilor din România”, a spus Cătălin Nechifor.

Şi Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a ţinut să remarce relaţiile excelente pe care comunitatea locală le are cu etnicii polonezi. „Putem fi un studiu de caz pentru Uniunea Europeană în ceea ce priveşte convieţuirea, relaţiile dintre majoritatea română şi minoritatea poloneză fiind foarte bune”, a arătat Ion Lungu.

Dintre reprezentanţii părţii române, au mai transmis mesaje de felicitare subprefectul Atanasă Nistor, senatorul Neculai Bereanu şi deputatul Sanda Maria Ardeleanu.

Toţi invitaţii au primit plachete și medații din partea Uniunii Polonezilor din România, la fel fiind răsplătiţi şi toţi cei care au colaborat ori şi-au adus direct contribuţia la dezvoltarea asociaţiei.

La finalul manifestărilor, pe holurile Dom Polski a putut fi admirată şi o mică expoziţie cu fotografii din viaţa comunităţii poloneze, de la reînfiinţarea din 1990 şi până în prezent.

De la Suceava, oaspeţii s-au mutat la Soloneţu Nou, iar după ce au fost întâmpinaţi cu călăreţi au participat la Sfânta Liturghie. Ziua s-a încheiat cu un spectacol oferit de formaţiile etnicilor polonezi din judeţul Suceava „Sołonczanka” din Solonețu Nou și „Mała Pojana” din Poiana Micului precum și Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, care au urcat pe scena de la Dom Polski Soloneţu Nou, acolo unde s-a organizat şi o petrecere câmpenească.

 

deputatul ghervazen longher alaturi de vicemaresarulul senatului poloniei colaboratorii uniunii polonezilor din romania au fost rasplatiti cu plachete omagiale D.P (1 of 142) D.P (9 of 142) D.P (14 of 142) D.P (18 of 142) D.P (57 of 142) D.P (65 of 142) D.P (71 of 142) D.P (76 of 142) D.P (77 of 142) D.P (127 of 142) D.P (131 of 142) D.P (134 of 142) D.P (139 of 142) deputatul ghervazen longher alaturi de ambasadorul poloniei

Share.