• Română
  • Polski

A XII-a ediţie a Festivalului de Poezie „Maria Konopnicka” în Suceava

0

Concurs poezie

Pentru a douăsprezecea oară, pe scena Casei Polone din Suceava au evoluat, în timpul Festivalului de Poezie „Maria Konopnicka”, tineri recitatori – de la cei de patru ani până la elevii de liceu – din Suceava, Moara, Siret, Vicşani, Poiana Micului, Pleşa, Soloneţu Nou, Cacica şi Păltinoasa. Ei au fost apreciaţi de un juriu binevoitor – nu pentru prima oară lectorii de limba polonă din Iaşi şi Bucureşti – Zyta Monika Oksztul şi Joanna Twaróg precum şi Janina Hahula din Suceava – participantă, în mai multe rânduri, şi finalistă a concursurilor de recitare, iar pentru prima oară, ca membru al juriului, Bolek Majerik – poet şi sculptor din Pleşa.

Primul Festival din Poezia Mariei Konopnicka s-a desfăşurat la Suceava, în anul 2000. În acest timp, în Polonia, în Przedbórz şi Góry Mokre în voievodatul Łódź Festivalul Mondial din Poezia Mariei Konopnicka s-a desfăşurat deja pentru a VIII-a oară. Nu e dificil de socotit că, în acest an, va avea loc a XX-a ediţie jubiliară.
Concursul de la Suceava este propus de organizatorii din Polonia – Societatea „Maria Konopnicka” şi Casa de Cultură Orăşenească din Przedbórz – ca fază eliminatorie pentru festivalul internaţional, una dintre întâlnirile iubitorilor poeziei Mariei Konopnicka, unică în felul ei. În fiecare an, la mijlocul lunii august, vin la Przedbórz şi Góry Mokre aprox. 400. Deci, în ultimii 19 ani aici au evoluat 8 mii de persoane din 60 de ţări ale Europei (mai ales din cele în care diaspora poloneză este numeroasă), dar şi de pe alte continente, de ex. SUA, China, Vietnam, Palestina sau Maroc. Timp de mai mulţi ani, la Festival au participat şi laureaţi ai concursurilor eliminatorii din România. Participanţii festivalului au vârste cuprinse între 5 şi 80 de ani; organizatorii nu precizează limita inferioară sau superioară a vârstei.
Participanţii sunt împărţiţi în 4 categorii: copii până la 15 ani, tineri de peste 15 ani, adulţi precum şi categoria ansambluri. La concursul de recitare participanţii recită, iar la cel de poezie cântată „cântă” 2 creaţii ale Mariei Konopnicka; în cel de al 2-lea concurs pot evolua în limba ţării de origine. În afară de concurs, timp de câteva zile, participanţii au prilejul să prezinte programe artistice la alegere, să ia parte la atelierele artistice conduse de cunoscuţi creatori invitaţi, de asemenea au loc seri de autor, concerte, recitaluri, focuri de tabără, excursii.
A XX-a ediţie a Festivalului Mondial de Poezie „Maria Konopnicka”, pentru a opta oară desfăşurat sub patronajul mareşalului senatului Bogdan Borusewicz, cu siguranţă va avea un program mai bogat, fiind o ediţie jubiliară.
Cu doi ani în urmă, am organizat festiv a X-a ediţie a festivalului sucevean – atunci sub deviza „Există pitici în lume”. În acest an ne-au însoţit cuvintele Mariei Konopnicka: „Nu vin să-i învăţ pe copii, nici să-i distrez, vin să cânt cu ei”. La Suceava, niciodată nu ne-a tentat categoria poeziei cântate, şi totuşi au apărut multe cântece pe versurile Mariei Konopnicka.
Până una alta, totuşi juriul, în acest an, a ascultat recitările a 76 de participanţi şi a avut o problemă nu uşoară cu acordarea premiilor. După cum se ştie, niciun participant nu pleacă din Suceava cu mâna goală, dar concursul are legile lui şi trebuie să existe un câştigător.
La categoria I (până la cl. I) locurile I şi II au fost ocupate de preşcolarii din Siret – Denisa Vatareşan şi Sara Szwagiel, iar locul III de Melania Kuruc din Pleşa. Ceilalţi mici participanţi au obţinut diferite premii. La categoria a II-a, deci a elevilor cl. II-IV, cea mai bună s-a dovedit a fi Claudia Marculeac din Soloneţu Nou, locul II l-a ocupat Justyna Staszkovian, tot din Soloneţu Nou, iar locul III – Justyna Mariana Drozdek din Poiana Micului.
Juriul a acordat, la această categorie, cinci menţiuni pentru: Monika Gabriela Balac şi Ana Julia Drozdek din Poiana Micului, Daniela Ţibuleac din Moara, Camelia Coman şi Bianca Iedenac din Soloneţu Nou. La cea de a III-a categorie – a elevilor cl. V-VIII, juriul a considerat ca cea mai bună evoluţia Irinei Maria Smolca din Soloneţu Nou, iar locurile II şi III au revenit lui Iris
Valentina Kufner din Cacica şi Mirosławei Cristina Drozdek din Poiana Micului. Ca întotdeauna, a fost cea mai numeroasă categorie, de aici şi 10 menţiuni obţinute de: Agneşca Revai, Carmen Drosceac, Ionela Halevici, Gabriela Halevici, Mariana Marculeac, Mihaela Markuleak, Agata Petrovschi şi Monica Balac din Soloneţu Nou precum şi Stanislav Maierik şi Iosif Alexandrovici din Pleşa. La cea mai mare categorie de vârstă (tineri începând de la cl. a IX-a) cel mai bun s-a dovedit a fi Victor Georgius Ostrovschi. Locul II a revenit Florianei Ştefania Chachula, iar locul III lui Reymond Vamsidel.
Menţiunile au revenit lui Vincenţiu Şporneac şi Anei Mariana Valasciuc. Toţi cei premiaţi provin din Soloneţu Nou.
Cu aceasta nu se termină premiile finanţate de Ambasada R.P. din Bucureşti şi Uniunea Polonezilor din România. În timpul festivalului s-a decis şi concursul de artă plastică. El a purtat titlul „Pe un bob de mac stă o căsuţă”, iar lucrările trebuiau să ilustreze versurile din placheta „Lumea. Poeme naive” de Czesław Miłosz, al cărui an tocmai îl sărbătorim. Lucrările au fost apreciate
de ochiul exersat al lui Bolek Majerik, ca urmare premii de grup au obţinut: elevii grupului cl. I şi IV din Soloneţu Nou, precum şi preşcolarii din Poiana Micului şi Soloneţu Nou, iar premii individuale: Florin Cătălin Carpiuc, Iulian
Kurudz şi Cristina Ciornei din Păltinoasa, Cristina Dolhaniuc, Luisa Ignat şi Andrei Alexandru Leşan din Cacica, Cristina Marculeac şi Mirosława Cristina
Drozdek din Poiana Micului, precum şi Camelia Coman, Irina Smolca, Mihaela Drosceac, Claudia Marculeac şi Ionela Halevici din Soloneţu Nou.
Ziua a fost lungă şi plină de impresii. Un scurt moment artistic a fost prezentat, la începutul festivalului, de elevele cursului de limba polonă din Suceava: Agata Ostrovschi, Francesca Bucaciuc şi Fernanda Dziminschi,
iar pentru descărcarea emoţiilor şi cu prilejul apropiatei Zile a Copilului a evoluat teatrul de păpuşi al ansamblului „Ciprian Porumbescu” cu spectacolul „Pinochio”.

 

Elżbieta Wieruszewska-Calistru

Trad. St. Iachimovschi
Zdjęcia do artykułu: Şt. Calistru; K. Longier

Share.