Scopul Universităţilor Vârstei a Treia (UVT) este activizarea oamenilor în vârstă, precum şi folosirea potenţialului lor pe piaţa muncii – a cunoştinţelor, a priceperii şi a experienţei de viaţă, pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării.
Mulţi seniori au în continuare abilităţi, nu suportă să stea fără o activitate între patru pereţi, au nevoie de pretexte ca să iasă din casă. Una din formele de activizare a persoanelor în vârstă sunt Universităţile Vârstei a Treia care creează posibilităţi de lărgire permanentă a cunoştinţelor, stimulează activitatea socială în interesul individului şi a colectivităţii, facilitează stabilirea de prietenii, asigură posibilităţi de păstrare a condiţiei fizice.
Universităţi de acest gen există aproape în fiecare voievodat. Un grup de opt persoane – seniori de la Uniunea Polonezilor din România a avut onoarea să participe la a XII-a Întâlnire Europeană de Integrare a Universităţilor Vârstei a Treia, la Olsztyn. Noi am fost pentru prima dată, alţii s-au întâlnit de mai multe ori. Am avut ocazia să cunoaştem seniori din multe ţări ale Europei. În ciuda vârstei înaintate sunt abili fizic şi psihic. În discuţii private am cunoscut activitatea lor zilnică. Participă în ţările lor la diferite activităţi: prelegeri, seminarii, conversaţii. Învaţă limbi străine. Au întâlniri recreative şi de recuperare. Organizează excursii. Cântă în diferite coruri, participând cu ocazia sărbătorilor naţionale poloneze sau iau parte la serate poloneze.
Inaugurarea a avut loc în Aula „M. G. Dietrich”, la Facultatea de Știinţe Umaniste a Universităţii Varmia-Mazuria. Patronatul onorific al evenimentului a fost asumat de Mareşalul Senatului Republicii Polone, Stanisław Karczewski, de Prefectul Voievodatului Varmia-Mazuria, de Mareşalul Voievodatului Varmia-Mazuria, precum şi de Rectorul Universităţii „Varmia-Mazuria”. La deschidere au fost prezenţi senatorii şi deputaţii din Olsztyn şi din regiune, precum şi mulţi invitaţi.
După cântarea imnului naţional au fost prezentate toate delegaţiile, după aceea participanţii au ascultat un concert de poezie cântată în interpretarea chitaristului Jarosław Chojnacki. După amiază am avut ocazia să vizităm sanctuarul Maicii Domnului din Gietrzwałd şi să participăm la o Liturghie. În ziua următoare am avut o croazieră pe canalul Ostróda-Elbląg – „Cu vaporul pe iarbă”. Acest canal este unicul drum acvatic din lume pe care vapoarele nu merg numai pe apă, dar merg şi pe uscat, pe cărucioare speciale. Sistemul de cinci rampe este considerat cea mai remarcabilă rezolvare hidrotehnică din lume.
În continuare, în ziua următoare, au fost panele cu discuţii pe tema „Independenţa în inima polonezilor şi a Diasporei în Europa”. Tema principală a celei de-a XII-a întâlniri a fost „Pentru Independență – Diaspora şi Polonezii în ţările europene”. Scopul principal a fost întărirea activităţii şi integrării comunităţilor poloneze în ţările de reşedinţă, prin stabilirea legăturilor cu Polonia şi Universităţile Poloneze ale Vârstei a Treia din Europa, înfiinţarea unor organizaţii noi de acest tip, consolidarea identităţii naţionale prin participarea la manifestări artistice cu participarea membrilor UVT din ţară şi a organizaţilor poloneze din zonele limitrofe (Kresy).
În cadrul discuţiilor a luat cuvântul doamna Danuta Roman, prezentând Diaspora poloneză din România. A vorbit despre activitatea Uniunii Polonezilor din România. A arătat principalele direcţii de activitate, respectiv cultivarea şi păstrarea tradiţiilor poloneze, învăţarea limbii polone, păstrarea relaţiilor cu ţara de origine.
O prelegere istorică foarte interesantă pe tema „Kresy pentru Independență” a avut-o profesorul Stanisław Achremczyk de la Universitatea „Varmia-Mazuria” din Olsztyn. A vorbit despre regiunile pierdute de Republica Polonă după cel de Al II-lea Război Mondial şi despre semnificaţia lor pentru istoria Poloniei.
N-a lipsit nici serata de integrare „O, rozmarin al meu” cu spectacolul membrilor UVT şi a organizaţiilor din zonele limitrofe (Kresy).
În ziua următoare s-a vizitat oraşul Olsztyn, cu ghid. Am cunoscut istoria oraşului, dar şi multe vestigii interesante legate de Nicolaus Copernic.
Întâlnirea Europeană a Universităţilor de Vârsta a Treia a fost o ocazie de cunoaştere mai bună a preocupărilor seniorilor polonezi, precum şi cunoaşterea activităţii lor. Este păcat că în ţara în care locuim nu există asemenea forme de petrecere a timpului liber. Cluburile de Seniori sunt doar un surogat în comparaţie cu ceea ce fac compatrioţii noştri în multe state ale Europei.
Mulţumim organizatorilor pentru invitaţie, iar domnului Gervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, pentru finanţarea călătoriei noastre.
Barbara Breabăn