• Română
  • Polski

A XVII-a ediție a Festivalului „Maria Konopnicka”

0

Festivalul „Maria Konopnicka”, organizat de Uniunea Polonezilor din România, anual, primăvara, e un concurs de recitare pentru copii și tineri. În acest an a avut loc sâmbătă, 14 mai, pentru a XVII-a oară, și pentru prima dată, nu în Suceava, ci în Solonețu Nou.

Pe scenă au evoluat recitatori, de la 3 la 19 ani, la 4 categorii de vârstă: până la clasa pregătitoare, clasele I-IV, clasele V-VIII și grupa de liceeni. Evoluția lor a fost apreciată de juriul format din: Lucia Țebrean – pedagog din Gura Humorului, Ianina Hahula-Straton – cândva participantă, de succes, la concursurile de recitare precum și Dariusz Kasprzyk – lector de limbă polonă la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

În timpul concursului a avut loc un quiz dedicat unui scriitor polonez, câștigător al premiului Nobel în domeniul literaturii, Henryk Sienkiewicz, a cărui nume îl poartă școala gimnazială din Solonețu Nou. Anul acesta în iunie se împlinesc 170 de ani de la nașterea scriitorului, iar în noiembrie o sută de ani de la moartea sa. Seimul Republicii Polone a luat o hotărâre specială de a institui ca în Polonia anul 2016 să fie Anul lui Henryk Sienkiewicz. La quiz au rivalizat echipe formate din câte trei persoane din Solonețu Nou, Poiana Micului și Siret. Cu toții au demonstrat că dețin multe cunoștințe referitoare la Sienkiewicz, cu toate acestea, numai elevele din Poiana Micului – Monica Eugenia Marculeac, Mariana Justyna Drozdek și Ana Iulia Drozdek – au răspuns corect la toate întrebările.

În timpul festivalului au fost anunțați câștigătorii concursului de desene care avea ca temă ilustrarea fragmentului din romanul „Prin pustiu și junglă” scris de Henryk Sienkiewicz. Au fost premiate 13 lucrări ale elevilor din Solonețu Nou, Vicșani și Siret și altele 19, au primit mențiuni. Ele vor putea fi văzute la expoziția ce va avea loc în timpul manifestărilor dedicate lui Henryk Sienkiewicz care se vor desfășura în iunie la școala gimnazială ce-i poartă numele, din Solonețu Nou.

În acest an decorația pentru scenă a fost realizată „în colaborare” cu recitatorii, în special cu cei mai mici, care au colorat în pauză machetele caselor, mașinilor și trenurilor, jucându-se excelent.

Ca de obicei, nimeni nu a plecat de la Solonețu Nou cu mâinile goale. Premiile pentru concurs au fost finanțate de Uniunea Polonezilor din România precum și de Ambasada R.P. la București din fondurile pentru diaspora poloneză.

La categoria I, premiul I l-a obținut Ștefan Emanuel Calistru din Suceava, premiul II, Yasmina Daria Longher, iar premiul III, Claudia Chachula – ambele din Solonețu Nou. Mențiuni au obținut: David Catargiu și Magda Drozdec din Poiana Micului, Ewa Emilia Marculeac și Darius Francisc Polaczek din Solonețu Nou precum și Adelina Marcu din Suceava.

La categoria a II-a a învins Karolina Longher din Suceava, locul II l-a obținut Albert Cohut, iar locul III, David Revai – ambii din Solonețu Nou. Mențiuni au obținut, de asemenea: David Balac, Amada Daiana Beleș și Eliza Iedenac din Solonețu Nou precum și Ana Maria Iliuc din Vicșani și Leticia Rujițchi din Pleșa.

La categoria a III-a juriul a apreciat recitarea Ernei Boiciuc din Cacica, locul II a fost acordat Monicăi Eugenia Marculeac din Poiana Micului, iar al III-lea – Suzanei Revai din Solonețu Nou. De asemenea, juriul a acordat mențiuni la 10 recitatori: Sarei Beleș și lui Andrei Coman din Solonețu Nou, Zelinei Ciobanu, Anei Maria Cozminciuc, Marianei Iustina Drozdek și Terezei Mihaela Drozdek din Poiana Micului, Arminei Maria Grădinariu, Kyrei Ioana O’Connor și Biancăi Ioana Pieszczoch din Siret precum și Luizei Prisicariu din Cacica.

La categoria a IV-a a învins Mariana Gertruda Marculeac din Solonețu Nou. Locul II l-a obținut Cristina Iuliana Marculeac din Poiana Micului, iar al III-lea – Agneșca Revai din Solonețu Nou. De asemenea, au obținut mențiuni Monica Claudia Curuț și Maria Antonina Drosceac – ambele din Solonețu Nou.

Sper că într-un astfel de grup foarte mare ne vom vedea și anul următor, dar, între timp, în toamnă, la Concursul de Recitare „Adam Mickiewicz”– Kresy 2016.

Trad. Ilona Biseada

Share.