• Română
  • Polski

A XVII-a ediție a Zilelor Culturii Polone

0

În 1999 Uniunea Polonezilor din România a organizat la Suceava la îndemnul și cu ajutorul consulului RP la București de atunci Kazimierz Jurczak întâlnirea a câțiva istorici polonezi și români cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la izbucnirea celui de al II –lea război mondial și a emigrării polonezilor în România. Materialele prezentate atunci au fost date la tipărit și reprezintă primul dintre cele 16 volume editate până în prezent, fiind rezultatul următoarelor întâlniri sucevene. În prezent, simpozionul găzduiește în repetate rânduri mai mulți conferențiari și reprezintă o parte a Zilelor Culturii Polone – cea mai mare acțiune ciclică organizată de Uniunea Polonezilor din România.

Ediția a XVII-a din acest an a Zilelor Culturii Polone s-a desfășurat în zilele de 10-12 septembrie și s-a compus din: simpozion, prezentare și promovare de cărți, spectacole ale ansamblului popular polonez precum și Sărbătoarea Roadelor a etnicilor polonezi. Zilele Culturii Polone au fost sprijinite de fondurile pentru diaspora ale Ministerului Afacerilor Externe. Pe ansamblul regional „Dolina Słomki” din Stronie l-am putut aplauda mulțumită sprijinului Consiliului Județean Małopolska.  Partenerii Uniunii Polonezilor din România au fost Consiliul Orășenesc din Suceava și editura Polirom din Iași, iar sponsorul tradițional firma Maspex România.

Acțiunea a fost începută în holul Casei Polone din Suceva de către președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher. Celor adunați le-au ținut o cuvântare primarul orașului Zakopane Leszek Dorula  precum și președintele Consiliului Județean Cătălin Nechifor. În timpul Zilelor Culturii organizatorii i-au găzduit pe directorul adjunct al Departamentului Colaborării cu Polonezii din Diaspora al Ministerului Afacerilor Externe RP, Joanna Kozińska-Frybes, pe membrul conducerii Asociației „Wspólnota Polska” Krzysztof Łachmański  precum și pe directorul Biroului de Recunoaștere a Instruirii și Schimbului Internațional, Bogusław Szymański. Nu au lipsit reprezentanții Ambasadei RP la București pe a cărei sprijin Uniunea Polonezilor din România poate conta de mai mulți ani. Anul 2015 este pentru organizația etnicilor polonezi unul special. În iunie a avut loc aniversarea a 25 de ani de activitate a Uniunii Polonezilor din România. Participanții la Zilele Culturii Polone au avut ocazia foarte aproape de deschidere să privească expoziția de fotografii pregătită cu această ocazie.

După partea oficială a început simpozionul ce s-a desfășurat timp de aproape două zile. Simpozionul din acest an s-a intitulat „Aspectele istorice și culturale ale relațiilor polono-române” și a întrunit 34 de conferențiari din Polonia, România și Republica Moldova pe trei secțiuni: „În lumea istoriei”, „În lumea culturii”, „În lumea problematicii bucovinene”.

În mod tradițional la finalul și la concluziile simpozionului în zilele de vineri înainte de amiază sunt prezentate publicații legate de tematica relațiilor polono-române ce îi pot interesa pe cei prezenți. Uniunea Polonezilor din România a prezentat publicația „Polonia și România. Împreună – alături – aproape”  cuprinzând referate comunicate în timpul întâlnirii de anul trecut, precum și ceea ce a publicat în ultimul timp: monografia pr. Alfons- Eugen Zelionka „Solonețu Nou. Istoria satului și a parohiei” precum și volumul de poezii „Floarea rădăcinilor” prezentată de autorul Bogdan Polipciuc. El a prezentat de asemenea cele mai noi traduceri ale prof. din păcate absent, Constantin Geambașu de la Universitatea din București înscrieri ale lui Karol Wojtyła „Jestem bardzo w rękach Bożych. Notatki osobiste 1962-2003” (În mâinile Domnului. Însemnări personale 1962-2003, Humanitas, București, 2015). Cartea sa „ Româna slavă. Împrumuturile slavei de sud în limba română în secolele al XVI-lea și al XVII-lea” (Collegium Columbinum, Kraków, 2014) a prezentat autoarea dr Anna Oczko de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia. Dr Krzysztof Nowak de la Universitatea Sileziană din Katowice a semnalat apariția în Polonia a două atitudini curioase: a dr. Adam Burakowski (Sistemul politic al României actuale, Ośrodek Myśli Politycznej, Varșovia-Cracovia, 2014) precum și a lui Tomasz Szubert (Jak(ó)b Szela, DiG, Varșovia, 2014).

Un loc special organizatorii l-au dedicat întâlnirii cu cartea deosebită și cu autorul deosebit. În colaborare cu editura Polirom a avut loc promovarea ediției poloneze și românești a cărții lui Bogumil Luft (Rumun goni za happy endem, Czarne, Wołowiec, 2014/ Românii în goana după happy-end, Polirom, Iași, 2015) – ambasador al RP la București între anii 1193-1999 precum și la Chișinău între anii 2010-2012. În timpul întâlnirii de 2 ore, autorul a povestit despre carte și despre apariția ei și a răspuns la întrebările celor prezenți, care nu se mai sfârșeau. Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă extraordinar de plăcută. A fost condusă de Oana Strugaru de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.

După promovare, în seara de vineri, organizatorii au vrut să invite locuitorii Sucevei la petrecerea comună în centrul orașului – la gustarea specialităților poloneze (a bigosului minunat, a deliciosului sernik și a produselor Maspex România) și la vizionarea spectacolului ansamblului „Dolina Słomki”, din păcate nu a permis pentru asta vremea ploioasă. Ansamblul a evoluat așadar în sala de spectacole a Casei Polone. Ansamblul Regional „Dolina Słomki” este alcătuit din copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 20 de ani din Stronie din regiunea Limanowa din Małopolska. Prezintă folclorul din Lachy Sądeckie. A luat ființă în anul 2008 și deține numeroase premii și distingeri. Ansamblul este condus de Joanna și Roman Liszek. În timpul concertului din Suceava și apoi la Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou a reprezentat cultura unică din Lachy Sądeckie. A cucerit inimile spectatorilor cu frumosul costum din Lachy, cu energia extraordinară, precum și autenticitate și spontaneitate. Nu a fost greu de observat  că tineretul din Stronie cântă la instrumente, cântă și dansează cu dragoste și minunat se joacă  prin ceea ce face.

Întreaga zi de sâmbătă oaspeții de la Zilele Culturii Polone l-au petrecut la Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou. A fost a X-a ediție a Sărbătorii Roadelor. De la un an la altul evenimentul ia amploare, devine mai colorat și reunește tot mai mulți oaspeți. A început cu o sfântă liturghie în timpul căreia agricultorii au mulțumit pentru recolta din acest an și au fost sfințite coroanele pregătite cu această ocazie. Imediat după liturghie în mod individual (separat) etnicii polonezi și vecinii români precum și alte minorități naționale și-au prezentat roadele, produsele și gastronomia pe standurile frumos aranjate. S-au prezentat polonezii din Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Cacica, Siret, Moara, Vicșani, Iași, Constanța și București, ucrainenii din Cacica și Maidan precum și românii din Pârteștii de Sus. La standuri speciale      s-au promovat Zakopane, firma Maspex România, copiii în acest timp au împresurat tombola pregătită pentru ei, iar pe scenă au evoluat pe rând ansamblurile „Sołonczanka” din Solonețu Nou, „Mała Pojana” din Poiana Micului și invitatul special – „Dolina Słomki” din Stronie, precum și Ana și Antonia Vătafu din Brașov cu dans contemporan și Diana Biseada cu câteva cântece poloneze. Apoi a avut loc tragerea la sorți a importantelor premii de la loterie – tabletele finanțate de Uniunea Polonezilor din România. Picnicul și  petrecerea comună au durat până târziu. În acea zi spre norocul nostru, vremea a fost bună.

Zilele Culturii Polone de mai mulți ani se desfășoară sub deviza „Mai aproape unii de alții”. Au ca scop promovarea Poloniei și moștenirea ei în locul unde trăiește minoritatea poloneză din România precum și prezentarea acesteia și a patrimoniului ei. Sunt o ocazie de amintire a legăturilor polono-române bogate de până acum precum de întâlnire a polonezilor și a românilor care, în intenția organizatorilor pot duce la o mai bună cunoaștere profundă reciprocă.

DSC_0293 DSC_0300 DSC_0317 DSC_0322 DSC_0323 DSC_0333 DSC_0335 DSC_0342 DSC_0346 DSC_0350 DSC_0397 DSC_0398 DSC_0407 DSC_0413 IMGP5036 IMGP5065 IMGP5071 IMGP5081 IMGP5093 IMGP5100 IMGP5126 IMGP5132 IMGP5158 IMGP5199 IMGP5381 IMGP5392 IMGP5490 IMGP5493 IMGP5514 IMGP5563 IMGP5581 IMGP5599 IMGP5691 IMGP5702

 

 

Share.