• Română
  • Polski

ANSAMBLUL „TATRA” ÎN SOLONEȚU NOU

0

Asemenea oaspeți nu au mai fost în Solonețu Nou! Duminică, 9 iulie, imediat după Sfânta Liturghie, localnicii au avut ocazia să asculte reprezentația ansamblului muntenilor „Tatra” din Chicago și să admire frumoasele costume ale muntenilor polonezi. Au susținut un program artistic împreună cu ansamblul „Sołonczanka”, cu care s-au întâlnit înainte în timpul atelierelor de dans. Copiii și tinerii din ansamblu împreună cu membrii Fundației Culturii Muntenești din Tatra, în care activează ansamblul „Tatra”, au petrecut câteva zile în Solonețu Nou, printre muntenii polonezi din Czadca, în cadrul unei călătorii denumită „Arcul Carpatic”. Aceasta a început cu vizita regiunii poloneze Podhale, în Chochołów, după care ansamblul „Tatra” a vizitat Maramureșul, Bucovina și Transilvania. Peste tot pe unde s-au oprit și au vizitat obiective turistice, nu au lipsit atelierele de dansuri. În Vadu Izei, membrilor ansamblului „Tatra” cel mai mult le-a plăcut dansul cu mătura. În Solonețu Nou, copiii și tinerii din ansamblurile „Tatra” și „Sołonczanka” s-au învățat unii pe alții dansuri precum: iasio, ciobanul, polka și zbójnicki. În timp ce, în Transilvania, ansamblul „Tatra” a avut ocazia să cunoască dansurile secuiești.

Copiii și tinerii din ansamblurile „Tatra” și „Sołonczanka”, și-au luat rămas bun duminică seara și nu în alt fel decât prin dans și s-au distrat de minune. Invitații din Fundația Culturii Muntenești din Tatra, cu această ocazie, au acordat titluri onorifice și medalii „Ambasadorul către Lume”, pentru promovarea culturii populare al muntenilor polonezi, președintelui Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, coordonatorului ansamblului „Sołonczanka”, Ana Zielonka și Elżbietei Wieruszewska-Calistru.

Fundația Culturii Muntenești din Tatra condusă de Bogdan și Marek Ogórek, activează în Chicago de 10 ani având ca scop dezvoltarea artistică și sportivă a copiilor și tinerilor. Conduce cursuri de artă, de muzică, ansamblul regional „Tatra”, precum și secția de fotbal și săriturile cu schiurile. Prezintă și promovează o minunată cultură din Podhale în Statele Unite ale Americii.

Trad. Ierzynka Michalina Budaș

 

Share.