Unul din meșteșugurile moștenite de la strămoșii noștri este cel al împletirii „śmiergustului”. „Śmiergustul” este un bici împletit din ramuri de salcie care se împletește din 6, 8, 12 nuiele, în funcție de priceperea fiecăruia, și este legat cu o fundă roșie. În lunea Paștelui, în localitățile Solonețu Nou, Poiana Micului și Pleșa încă mai există tradiția „śmiergustului”.
În acest an, pe 9 aprilie, din dorința de a păstra și transmite acest obicei tinerei generații, s-a organizat la Solonețu Nou prima ediție a atelierelor de împletire a „śmiergustului” în cadrul căreia băieții au învățat să împletească „śmiergustul”, iar fetele să facă niște coșulețe speciale cu hârtie creponată.
La începutul atelierelor a luat cuvântul doamna Ana Zielonka, președinta organizației locale din Solonețu Nou care a urat bun venit tuturor oaspeților printre care s-au aflat: președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele uniunii Victoria Longher, parohul comunității din Solonețu Nou pr. dr. Stanislav Cucharec, parohul comunității din Poiana Micului Alin-Cătălin Butnaru, membrii ansamblului „Mała Pojana” din Poiana Micului, împreună cu coordonatorul lor, doamna Agneșca Poleacec, doamna Ana Staszkovian, cea care le-a arătat fetelor cum se pregătesc coșulețele, domnul Iosif Cohut și Ionuț Revai care au condus aceste ateliere meșteșugăreți pentru băieți.
Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher a subliniat faptul că prin realizarea acestor ateliere, Uniunea Polonezilor din România și-a propus să învețe și să transmită tinerei generații un vechi meșteșug și anume împletirea „śmiergustului” pentru a păstra acest obicei specific muntenilor polonezi din Bucovina românească.
La finalul atelierelor s-a reinterpretat pe scenă acest frumos obicei.
Fetele i-au așteptat pe băieți cu nerăbdare. Pentru băieții cei mici care vin cu „śmiergustul” se aranjează în coșulețe șervete brodate în timpul Postului Mare peste care se așează ouă încondeiate, iar pentru băieţii mai mari se pregătesc crenguţe de mirt cu flori ce le sunt puse în piept şi ouă încondeiate care sunt aranjate în coşul decorat adus de băieţi.
Tot în cadrul atelierelor de împletire a „śmiergustului” fetele din Poiana Micului au prezentat un obicei „Po moju” păstrat doar în Poiana Micului. În săptămâna de dinaintea Floriilor fetițele merg din casă în casă cu o coșărcuță în mână și cu ,,kocianki” (mâțișori – ramuri de salcie), cântând „Moiczek” – un cântec vechi despre patima lui Isus pe Calea Crucii, iar gospodinele, în semn de mulțumire, le oferă fetelor ouă și bani.
Text și foto: Ștefania Carmen Dorosceac