• Română
  • Polski

Cazimir Longher

0

11.04.1953-29.03.2020

Unul dintre cei mai apreciați membrii din sânul comunității polonezilor din Suceava a murit pe 29 martie, la vârsta de 66 de ani. Cazimir Longher a făcut parte din grupul de inițiativă care, în 1990 au reactivat Asociația Polonezilor din Suceava. Timp de mulți ani a fost vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România.

Născut în Pârteștii de Sus, într-o familie de polonezi din Solonețu Nou, acesta a fost educat în spiritul polonez, lucru pe care de-a lungul vieții sale, prin activitatea sa a încercat să îl transmită tinerelor generații.

De profesie inginer a lucrat timp de mulți ani la Salina din Cacica.

A fost un membru activ al Uniunii polonezilor din România. Din anul 1995 și până în anul 2017 a fost tehnoredactor al revistei Polonus. Pe 8 iunie 2002, la Congresul Uniunii Polonezilor din România a fost ales vicepreședintele Uniunii, funcție pe care a îndeplinit-o cu onoare până la moartea sa.

În perioada 2006-2018 a îndeplinit funcția de expert pentru minorități în cadrul Instituției Prefectului al Județului Suceava.

A fost un mare iubitor al Bucovinei și s-a implicat activ în organizarea Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Avea mereu aparatul de fotografiat cu el și timp de mulți ani a surprins în imagini festivalul.

Încă de la început, din 1990 a fost un membru de bază al Asociației Polonezilor din Suceava. S-a implicat activ în viața comunității poloneze din localitate, printre altele, participând la Sfintele Liturghii în limba polonă, în calitate de corist.

Pentru întreaga sa activitate a fost decorat: în 2007 de președintele Poloniei de la acea vreme, Lech Kaczyński, cu Crucea de Aur pentru merit, în 2013 a fost distins cu medalia Pro Patria a Biroului Polonez pentru Problemele Combatanților și a Persoanelor Represionate și în 2018 a primit o plachetă din partea prefectului de la acea vreme, Mirela Elena Adomnicăi, în semn de prețuire pentru activitatea depusă în cadrul Prefecturii Suceava.

Share.