• Română
  • Polski

Celebrarea a 230 de ani de la venirea polonezilor la Cacica

0

Am sărbătorit cu drag și onoare împlinirea celor 230 de ani de la venirea polonezilor la Cacica, hramul secundar al bazilicii minor „Adormirea Maicii Domnului” și totodată întâlnirea persoanelor consacrate.

Suntem mândri că putem duce tradiția mai departe, că purtăm în sângele nostru origini poloneze, că învățăm copiii noștri limba maternă, și ne aducem aminte de istoria satului nostru. În anul 1780 s-a descoperit zăcămantul de sare, iar în anul 1791 s-a deschis salina Cacica sub conducerea austriacului Paul Hoffman, iar pentru aceasta au fost aduși mineri și tehnicieni din diferite provincii ale imperiului Habsburgic de atunci.

Astfel, în anii 1791-1792 au venit la Cacica primile familii de polonezi din Bochnia și Wieliczka. Minerii au săpat și au construit în subteranele minei o capelă în cinstea Sfintei Varvara, protectoarea minerilor, unde se adunau zilnic în fața altarului Sfintei Varvara pentru ca ea să-i ceară lui Dumnezeu să-i ocrotească în timpul muncii lor. La întoarcere se adunau în capelă pentru a învăța rugăciunii de mulțumire. Apoi, în anul 1810 s-a construit, o bisericuță din lemn unde a fost adusă copia icoanei miraculoase a Maicii Domnului din Częstochowa. Pentru că în timp biserica a devenit neîncăpătoare, între anii 1903-1904 pe același loc s-a construit actuala biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care în anul 2000 a fost ridicată la rangul de Bazilică Minor de către papa Ioan Paul al II-lea. De atunci se sărbătorește hramul pe 15 august, în sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului” și hramul mic secundar Sfânta Fecioară Maria Regina Rozariului la începutul lunii octombrie. Anul acesta sărbătoarea hramului secundar s-a unit cu cea a împlinirii a 230 de ani de la venirea polonezilor la Cacica.

Primirea s-a făcut în fața bisericii, unde oficialitățile au fost întâmpinate cu pâine și sare și au depus apoi lumânări și flori la statuia Sfântului Ioan Paul al II-lea. S-au celebrat trei Sfinte Liturghii, prima a fost liturghia în limba ucraineană celebrată de pr. Nicolae Nicolaisen, apoi a urmat Sfânta Liturghie în limba polonă celebrată de capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, maiorul Sebastian Semrau împreună cu pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelan al polonezilor din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou și cu pr. Iulian Kropp, paroh la Mircești între anii 1996-2001 paroh la Cacica. La această Sfantă Liturghie a cântat corul tinerilor din Solonețu Nou, apoi a urmat Sfânta Liturghie solemnă în limba romană, celebrată de ES. Petru Gherghel, episcop emerit de Iași și au concelebrat: pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina și paroh la Suceava și preoți din întreaga dieceză de Iași. După Sfânta Liturghie, ne-am îndreptat la Casa Naționalităților din Cacica, unde doamna Cristina Cehaniuc – președintele organizației locale din Cacica împreună cu președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher au urat bun venit tuturor celor prezenți, au vorbit despre istoria satului Cacica, au mulțumit tuturor celor implicați. A urmat programul artistic susținut de copiii din Cacica, conduși de doamna Monica Cehaniuc, ansamblul „Sołoczanka” din Solonețu Nou, condus de doamna Ana Zielonka și ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului, condus de doamna Agneșca Poleacec. Apoi a urmat un picnic pentru toți participanții.

Ne-au onorat cu prezența lor oficialitățile: subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Doina Iacoban, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – Vasile Tofan, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – Niculai Barbă, directorul Salrom București – Dan Dobrea, directorul Salinei Cacica – Radu Dârțu, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, delegația schimbului XI al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, primarul comunei Mănăstirea Humorului – Viorel Croitoru, primarul comunei Moara – Eduard Dziminschi, președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția, Victoria Longher, reprezentanții comunităților poloneze din România, persoanele consacrate, precum și pelerini prezenți cu ocazia hramului secundar de la Cacica.

Această sărbătoare a fost organizată și susținută de Uniunea Polonezilor din România, și pe această cale mulțumim tuturor celor care s-au implicat și care au făcut ca această sarbatoare să se desfășoare atât de frumos. Mulțumim pentru sprijinul constant al domnului deputat Ghervazen Longher, care face ca orice sărbatoare să devină memorabilă.

Monica Cehaniuc

Foto: Ștefania Carmen Dorosceac

Share.