• Română
  • Polski

Comunicat de presă

0

La 2 aprilie 2005, orele 21.37, Papa Ioan Paul al II-lea, după o lungă suferinţă, a plecat la Tatăl. Timp de 27 de ani a slujit evanghelia şi pe Cristos, ani în care a propovăduit iubirea, speranţa şi pacea. Mulţimea de pelerini adunaţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma, la auzul acestei triste veşti, a sacadat minute în şir, într-un singur glas, SANTO SUBITO! (SFÂNT IMEDIAT) La şase ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, urmaşul şi colaboratorul său apropiat, Papa Benedict al XVI-lea l-a ridicat la slava Fericiţilor.
În aceste momente, se cuvine să rememorăm unul dintre ultimele sale pelerinaje – cel din România din zilele de 7-9 mai 1999. Deşi împovărat de ani şi suferind, a dorit să vină într-o ţară majoritar ortodoxă, iar la sosirea pe aeroportul din Bucureşti a ţinut să amintească minunatul titlu dat României de „grădină a Mariei”.
Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea a fost marcată în ziua de 1 mai, în toate bisericile din Decanatul de Bucovina, prin liturghii de mulţumire, iar polonezii au depus jerbe de flori şi au aprins candele la cele două statui ale Papei din faţa bisericilor din Suceava şi Cacica.
În ziua de 7 mai 2011, la orele 11.00, la Sanctuarul Marian de la Cacica, cel care prin decretul semnat de papa Ioan Paul al II-lea în anul jubiliar 2000 a fost ridicat la rangul de BAZILICĂ MINOR, se va oficia o Sfântă Liturghie Solemnă celebrată de Excelenţa Sa Petru Gherghel – episcop de Iaşi, asistat de preoţii din Decanatul de Bucovina.
La liturghia solemnă va cânta Corul de Cameră Vox Artis din Iaşi.
Manifestările închinate beatificării vor culmina cu consacrarea noii biserici din Poiana Micului cu hramul „Fericitul Ioan Paul al II-lea”. Solemnitatea consacrării va avea loc în ziua de 21 mai, în prezenţa cardinalului Stanisław Dziwisz, mitropolit de Cracovia, care a fost secretarul personal al Papei.
Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea umple de bucurie inimile sutelor de milioane de catolici din întreaga lume, dar şi ale tuturor oamenilor de bunăvoinţă. Pentru polonezi, oriunde ar trăi ei, bucuria este dublată de un firesc sentiment de mândrie, căci El a fost fiul poporului polonez, iar noi am avut privilegiul să îi fim contemporani.
Invităm pe toţi cei care doresc să fie alături de noi la Sf. Liturghie solemnă de mulţumire în ziua de 7 mai, orele 11.00 la Sanctuarul Marian din Cacica.

Preşedintele
Uniunii Polonezilor din România

Longher Ghervazen

Share.