• Română
  • Polski

Concursul de Ortografie

0

Școala Gimnazială din Poiana Micului a fost construită din fonduri de la statul polonez, transmise prin Senatul RP prin intermediul Asociației „Wspólnota Polska”.  A fost deschisă oficial pe 9 octombrie 2009. Pamblica a fost tăiată atunci de vicemareșalul Senatului RP Krystyna Bochenek. După moartea sa tragică, un an mai târziu, pe 10 octombrie 2010, școala a primit numele ei.

Ca amintirea patroanei să fie vie, în preajma lunii octombrie a fiecărui an în școală au loc festivități dedicate acesteia, iar de trei ani Uniunea Polonezilor din România organizează pentru elevii școlilor gimnaziale și de liceu un Concurs Ortografic. Cei mai buni elevi de la diferite școli se întâlnesc în cadrul etapei finale din Poiana Micului și scriu o dictare special pregătită.

Ediția de anul acesta, cea de-a III-a a Concursului Ortografic, categoria claselor V-VIII a fost câștigată de Ana Iulia Drozdek din Poiana Micului. Premiul II a fost câștigat de Andreea Sara Beleș din Solonețu Nou, iar premiul III de Melania Kuruc din Pleșa. Mențiune au primit alți patru participanți: Ramona Dorosceac, Daniel Iedenak și David Coman din Solonețu Nou precum și Monica Eugenia Marculeac din Poiana Micului. La categoria elevilor de liceu a câștigat Agneșca Revai din Solonețu Nou. Premiul II l-a obținut Bernadeta Balac, iar premiul III – Miroslava Drozdec, ambele din Poiana Micului. Toate sunt eleve ale Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. La această categorie mențiune au primit Gabriela Gavliuc și Mariana Marculeac din Solonețu Nou și acestea eleve la colegiul din Gura Humorului.

Chiar înainte de anunțarea rezultatelor și premierea câștigătorilor și participanților, elevii școlii din Poiana Micului au prezentat un program dedicat patroanei școli lor, Krystyna Bochenek.

Concursul de anul acesta a fost cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe a RP din fondurile pentru diaspora prin intermediul Ambasadei RP din București, printre care cumpărarea premiilor principale. Cărțile poloneze pentru copii și tineri au fost transmise elevilor de directorii și profesorii din Podkarpacie și reprezentanții Inspectoratului Școlar din Rzeszów, care erau în acea perioada în Bucovina într-o vizită de lucru. Le mulțumim din suflet pentru toate acestea.

Trad. Iuliana D

 

Konkurs ortograficzny 5 Konkurs ortograficzny 4 Konkurs ortograficzny 3 Konkurs ortograficzny 2 Konkurs ortograficzny 1 Konkurs ortograficzny 6

Share.