Pe 17 iunie ac., în satul Złotnik de lângă Żary în voievodatul Lubuskie, a avut loc întâlnire ale bucovinenilor din Złotnik dedicată a 70 de ani de la reemigrarea și repatrierea din Bucovina în Polonia. Gazda evenimentului diasporei poloneze din Złotnik a fost bineînțeles ansamblul local al muntenilor din Czadca „Dolina Nowego Sołońca” înființat în 1991, fiind coordonat de neobositul Wiktor Bryjak, originar din Pleșa.
Bucovinenii și urmașii lor constituie aprox. 80% din locuitorii satului Złotnik. Mulți dintre ei au plecat în Polonia cu trenul, care a pornit din România pe 25/26 iunie 1947 (127 de persoane), trecând prin București, Ungaria, Cehoslovacia până în prima stație din Polonia în Zebrzydowice, de unde au ajuns în apropiere de Czechowice-Dziedzice. De acolo, la fel ca și în cazul altor strămutați, trebuiau sa fie direcționați către locurile de colonizare. Locuitorii din Pleșa (familiile: Orszulak, Krupacz, Bryjak, Staszkowian, Kuczak, Rewaj, Majerik) doreau să îi găsească pe vecinii lor din Solonețu Nou, care au plecat în Polonia cu câteva luni mai devreme și la început nu au acceptat locurile propuse de autoritățile poloneze. Într-un final s-au regăsit, printre care în Złotnik și Gaworzyce, lângă Polkowice, în Silezia Inferioară, unde locuiesc împreună până astăzi.
La această celebrare nu a putut lipsi ansamblul prieten de mai mulți ani cu ansamblul din Złotnik, „Sołonczanka” din Solonețu Nou coordonat de Ana Zielonka. De asemenea, a fost prezent și președintele Uniunii Polonezilor din Romania Ghervazen Longher și Victoria Longher – deputat în Parlamentul României. Autoritățile comunei Żary au fost reprezentate de: primarulLeszek Mrożek și președintele consiliului local Leszek Kasprów, de la starostia din ŻaryconsilierulEdward Skobelski, satul Złotnik – primar Kazimierz Ostrowski.Celebrările au avut loc datorită sprijinului comunei și al starostiei din Żary. Au fost prezente și ansamblurile muntenilor din Czadca „Jodełki” și „Stanowanie”.
Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie concelebrată în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitate, de către parohul pr. Mirosław Wnuk și pr. Jerzy Najdek – capelanul muntenilor din Czadca. Apoi s-a mutat în sala de spectacole a comunei la poalele ruinelor bisericii din Evul Mediu, unde s-a dansat, s-a cântat și s-au rememorat vechile timpuri, drumul până în Polonia și primele zile „pe pământul redobândit”.
Trad. Iuliana Dascălu