Început de an nou. E timpul să facem bilanţul anului ce s-a încheiat, dar şi să trasăm noile direcţii ale activităţii noastre pe anul 2010. Acesta a fost, de fapt, principalul scop al şedinţei Conducerii desfăşurate la Suceava, în ziua de 6 februarie. La şedinţă au participat membrii Biroului Executiv şi preşedinţii celor 14 asociaţii din întreaga ţară. La şedinţă a participat, de asemenea, ministrul consilier al Ambasadei R. P. la Bucureşti – Mirosław Cieślik.
Ordinea de zi a cuprins: darea de seamă pe anul 2009 (investiţii, achiziţii, activităţi), stabilirea programului de activităţi pe anul 2010, bugetul pe 2010 şi discuţii.
Şedinţa a fost deschisă de preşedintele Uniunii Polonezilor din România Ghervazen Longher care a urat bunvenit celor prezenţi şi a precizat scopul şedinţei. Darea de seamă a evidenţiat că a fost un an de succes pentru Uniunea Polonezilor din România, în ciuda crizei s-a reuşit realizarea scopurilor fixate anterior, printre acestea Zilele Culturii Polone dedicate împlinirii a 70 de ani de la refugiul polonezilor în România şi omagierii prezenţei preşedintelui Ignacy Mościcki la Bicaz, darea în folosinţă a noii şcoli din Poiana Micului precum şi achiziţionarea sediului pentru organizaţia bucureşteană.
În continuarea şedinţei s-a discutat pe marginea bugetului de anul acesta, urmată de discuţii. Cele mai serioase probleme le-au ridicat preşedinţii asociaţiilor din Cacica şi Păltinoasa, unde Casele Polone de acolo pretind lucrări de reparaţii.
În încheiere, a luat cuvântul ministrul consilier Mirosław Cieślik. Printre altele, a vorbit despre schimbările de personal ce vor avea loc anul acesta la Ambasada R.P. în Bucureşti, despre sprijinul din partea acesteia pe care Uniunea Polonezilor poate conta în continuare, a asigurat că statul polon va ajuta şi pe viitor polonezii din străinătate, în ciuda posibilităţilor limitate în condiţiile crizei. Ascultând propunerile pentru programul de activităţi prevăzute pentru anul în curs, s-a referit, în mod deosebit, la ideea omagierii hatmanului Stanisław Ziółkiewski la Ţuţora, locul în care a murit.
De asemenea, a menţionat „cât de important este că aici polonezii din România vorbesc la unison. România are o situaţie unică – o singură voce care trebuie conservată. Unică este situaţia că polonezii au deputatul lor, fie ca această situaţie să dureze cât mai mult. Şi pentru că este aşa, că se face auzită o singură voce poloneză, am vrea să Vă mulţumim, pentru că acest lucru este foarte valoros, Vă mulţumim tuturor pentru munca pe care o depuneţi, care este foarte importantă şi apreciată”.
Stanisława Jakimowska