• Română
  • Polski

Festivalul Bucovinean al Colindelor

0

În data de 27 decembrie 2019, în cea de-a treia zi de Crăciun, la Solonețu Nou a avut loc Festivalul Bucovinean al Colindelor, festival ce are loc anual, și care a ajuns deja la a V-a ediție. Ca în fiecare an, gazda festivalului a fost biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din localitate.

În urmă cu cinci ani Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiție poloneză, și anume cea a colindatului. Astfel s-a născut ideea organizării Festivalului Bucovinean al Colindelor. Prin această acțiune s-a dorit ca toate comunitățile poloneze din Bucovina, precum și vecinii lor să se întâlnească într-o sărbătoare atât de importantă precum este Crăciunul, să colinde și să petreacă împreună. Acțiunea „Festivalul Bucovinean al Colindelor” s-a organizat pentru prima dată la Solonețu Nou în ziua de 27 decembrie 2015.

În cea de a treia zi de Crăciun, în biserica din Solonețu Nou au răsunat colindele a zece coruri ale bisericilor romano-catolice din decanatul de Bucovina (corurile bisericilor catolice din Solonețu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Gura Humorului, Pleșa și Vicșani) și corul greco-catolic al parohiei Cacica „Maidancik”. Au fost interpretate câte două colinde de fiecare cor, în limba polonă, română, germană și ucraineană.

Cei prezenţi au fost întâmpinaţi de deputatul Victoria Longher care le-a urat tuturor bun-venit. În discursul său, aceasta a specificat: „Colinda este un semn al bucuriei și al speranței, iar colindatul dă mărturie despre felul cum înţelepciunea populară a ştiut să vestească, prin versuri, venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu. Colindatul este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri din perioada sărbătorilor de iarnă. Ascultăm colindele în fiecare an, și de fiecare dată ne încântă și ne umplu inimile de bucurie și de speranță. Colindătorii sunt crainici ai bucuriei ce anunță venirea lui Isus în lume. Asta facem și noi astăzi, prin colinde vestim venirea lui Isus”. De asemenea, deputatul Victoria Longher a mulțumit tuturor participanților pentru implicarea în acest eveniment atât de drag Uniunii Polonezilor din România și le-a transmis urări specifice sărbătorilor de iarnă: „Țin să vă mulțumesc tuturor că an de an vă alăturați acestei manifestări. În popor se spune că dacă deschizi ușa colindătorilor și primești urarea lor cu bucurie, atunci vei avea un an nou și mai bun. Sfânta sărbătoare a Nașterii Domnului să vă aducă multă bucurie, credință și speranță, iar în Noul An să aveți parte de frumoase împliniri. Sărbători fericite!”.

La finalul concertului de colinde, președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher a mărturisit cum în urmă cu cinci ani a inițiat acest eveniment, și și-a exprimat bucuria că acesta are susținerea preoților din decanatul de Bucovina, fără de care evenimentul nu ar exista. Acesta le-a mulțumit tuturor pentru prezență și pentru susținere și le-a urat sărbători fericite.

După încheierea concertului din bisericǎ, cu toții s-au îndreptat la Casa Polonă din Solonețu Nou, unde a avut loc împărțirea cu „opłatek”, obicei practicat de către polonezi care își are originea în ritualul împărțirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creștinismului. Pr. Ciprian Antălucă, decan de Bucovina împreună cu pr. dr. Stanislav Cucharec au binecuvântat oplatele, iar apoi participanții și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou și au servit din bucatele pregătite cu acest prilej.

De la acest festival nu au lipsit: Victoria Longher – deputat în Parlamentul României din partea minorității polone, președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher, pr. Ciprian Antălucă – decan de Bucovina, pr. dr. Stanislav Cucharec – vicedecan de Bucovina și paroh în Solonețu Nou, preoți din decanatul de Bucovina, reprezentanţi ai celui de-al V-lea schimb al Contingentului Militar Polonez care staţioneazǎ la Craiova în frunte cu comandantul adjunct Jarosław Kowalczyk, precum și corurile.

Iuliana Agneșca Dascălu

Foto: Iuliana Agneșca Dascălu

Share.