• Română
  • Polski

Festivalul „La ieslea Domnului” 2012

0

Primul spectacol de acest gen a fost organizat de Sf. Francisc, în Italia, în anul 1223. În timpul liturghiei din noaptea de Crăciun, în grota săpată în stâncă a organizat misterul naşterii. Călugărul a procurat o iesle adevărată, animale vii şi figura pruncului Isus. Tot atunci s-au cântat primele cântece de Crăciun, colindele de astăzi. Înscenarea Sf. Francisc a fost urmată în alte ţări ale Europei. În Polonia, pentru prima dată a fost organizat la curtea Sf. Kinga – soţia lui Bolesław cel Ruşinos – la sfârşitul  sec. XIII. În sec XIII au apărut elemente populare – ca diavoli şi vrăjitoare precum şi naţionale – husarul şi regele. Atunci biserica le-a considerat nepotrivite în biserică şi, în anul 1736, a interzis reprezentarea lor. În sec. XIX obiceiul organizării spectacolelor revine în biserică. În prezent, spectacolele sunt prezentate şi în şcoli, instituţii publice, în timpul unor festine de sărbători, de asemenea sunt organizate numeroase concursuri pentru cel mai interesant spectacol. Adeseori, pe lângă cele tradiţionale pot fi văzute versiuni contemporane legate de timpurile noastre.

Polonezii din România au şi ei Festivalul lor „La ieslea Domnului” organizat deja de 10 ani şi, în afară de anul trecut când a avut loc pe scena Casei Polone din Poiana Micului, întotdeauna a adunat spectatori pe scena Casei Polone din Soloneţu Nou. Aşa a fost şi anul acesta, cu deosebirea că s-a desfăşurat pentru prima dată în noua Casă Polonă inaugurată luna trecută. Ca în fiece an, într-o frumoasă zi de decembrie, cu fulgi albi de zăpadă dincolo de ferestre şi flori de gheaţă, în ziua de 15 decembrie a.c. polonezii din Bucovina s-au întâlnit în Soloneţu Nou pentru ca, în scurte scenete din grajdul de la Betleem, să apropie acest adevăr care, de peste 2000 de ani, a devenit Trup şi a locuit printre noi.

Într-o dimineaţă geroasă copiii în costume special pregătite şi profesorii lor îi aşteptau pe locuitorii satului. Chiar din prag se simţea atmosfera sărbătorilor ce se apropiau, în care te introduceau muzica de sărbătoare şi ornamentele. După câteva momente puteai întâlni Îngerii, Cei Trei Crai, pe Maica Domnului, Iosif şi chiar pe Sf. Nicolae. Când toţi au fost pregătiţi, iar sala Casei Polone  plină până la refuz, a început Festivalul „La ieslea Domnului”. La început a luat cuvântul preşedintele Uniunii Polonezilor din România Ghervazen Longher care, în câteva cuvinte, şi-a exprimat satisfacţia că această întâlnire are loc în acest timp magic – al Sărbătorilor Naşterii Domnului şi a adresat tuturor, cu acest prilej cele mai sincere urări. În această zi am văzut şase scene legate de sărbătorile Naşterii Domnului. Unele au fost tradiţionale, altele interpretări din zilele noastre ale tematicii sărbătoreşti din Poiana Micului, Cacica, Moara, Soloneţu Nou, Siret şi Colegiul din Gura Humorului. Evoluţia fiecărei grupe a introdus pe cei prezenţi în atmosfera apropiatelor sărbători şi a amintit cât de importantă este menţinerea tradiţiei precum şi colindatul împreună în această perioadă.

În încheiere, fiecare participant a primit un cadou de sărbători şi, într-o dispoziţie sărbătorească, s-a întors acasă, pentru ca acolo, peste câteva zile, să se bucure împreună cu familia sa de venirea pe lume a Pruncului.

Trad. St. Iachimovschi

Share.