• Română
  • Polski

Festivalul „La ieslea Domnului”

0

Festivalul La Ieslea Domnului

Ca in fiecare an, intr-o frumoasa zi de decembrie, cu fulgi albi dincolo de ferestre si cu gerul sclipind pe geamuri, a venit la noi Isus Cristos pentru ca, inca o data, sa paseasca cu noi in Noul An 2011.

A devenit o traditie ca polonezii din Bucovina sa se intalneasca in Solonetu Nou pentru ca, in scene de la ieslea Betleemului, sa ne aduca mai aproape acel adevar care, cu peste 2000 de ani in urma, a devenit Trup si a locuit printre noi.

Festivalul „La ieslea Domnului” s-a inscris ca o permanenta in calendarul manifestarilor organizate de Uniunea Polonezilor din Roma- nia. De obicei, festivalul avea loc in noul an, de data aceasta a fost putin altfel, ne-am intalnit cu cateva zile inainte de Craciun. Copiii si profesorii lor de limba polona au venit la Solonetu Nou in ziua de 19 decembrie, acolo, dupa Sf. Liturghie solemna, ne-am adunat cu totii la Casa Polona.

Chiar din prag se simtea atmosfera sarbatorilor ce se apropiau, ne introduceau in ea muzica de sarbatoare si sala impodobita. Dupa cateva minute puteai intalni ingeri, Cei Trei Crai, pe Maica Domnului, Iosif si chiar pe Sfantul Nicolae. Bineinteles, aces- tia erau participantii care, in graba, isi puneau costumele pregatite special pentru aceasta zi, caci fiecare voia sa se prezinte cat mai bine.

Cand toti erau gata, iar sala Casei Polone era plina pana la refuz, a inceput Festivalul „La ieslea Domnului”. La inceput, a luat cuvantul presedintele Uniunii Polonezilor din Romania Ghervazen Lon- gher care, in cateva cuvinte, si-a exprimat satisfactia de a ne intalni in acest timp magic al Sarbatorii Nasterii Domnului si a adresat, cu acest prilej, cele mai calde urari. in aceasta dupa amiaza am vazut opt scenete legate de sarbatoarea Craciunului, unele erau traditionale, iar altele o interpretare din zilele noastre a temei, au fost copilasi de la gradinita din Poiana Micului si grupa din Suceava, copii mai mari de la scolile Generale din Poiana Micului, Cacica, Moara, Solonetu Nou, Manastirea Humorului (Plesa) si liceenii din Gura Humorului.

Evolutia fiecarui grup aducea celor prezenti atmosfera sarba- torilor ce se apropiau si a amintit cat de importanta este mentine- rea traditiei si colindatul in aceasta perioada.

In incheiere, fiecare s-a impartit cu persoanele apropiate cu opłatek si, intr-o dispozitie sarbatoreasca, s-a intors acasa, pentru ca acolo, doar peste cateva zile, sa se bucure impreuna cu familia sa de venirea pe lume a Pruncului.

Trad. St. Iachimovschi

Share.