
Frumoasa Polonie
Le dedicăm Dumnea-voastră, dar mai ales oamenilor tineri care au posibilitatea de a călători, de a cunoaşte frumuseţile ei şi de a învăţa din istoria ei. Adeseori admirăm obiectivele altor ţări, neştiind câte comori ascunde Polonia. Sunt castele, palate, biserici – monumente şi locuri dedicate memoriei naţionale. Vom merge pe trasee istorice ale Poloniei, vom admira oraşele din bazinul Mării Baltice în care s-au păs-trat monumente ale arhitecturii gotice şi care fac

Frumoasa Polonie
Călătoria noastră o începem cu Traseul Piaştilor, locurile unde s-a născut statalitatea poloneză. Denumirea provine de la prima dinastie poloneză regală – Piaştii. În componenţa acestul traseu intră localităţi precum: Poz-nań, Ostrów Lednicki, Gniezno, Trzemeszno, Mogilno, Strzelno, Kruszwica, Inowrocław, Biskupin şi Giecz. O mie de ani de istorie şi-au lăsat, în fiecare din aceste locuri, amprentele.
Gniezno – „cuibul” legendar al capitalei statului Piaştilor. De la sfârşitul secolului al VIII-lea exista aici complexul de aşezări ale tribului Polanie. Reconstruit şi modernizat în timpul lui Mieszko I, a devenit aşeza-rea primilor conducători ai Piaştilor, ca principală cetate a statului Polanie. Deja în secolul al X-lea, Gniezno era una din cetăţile capitală şi, conform documentului „Da-gone iudex” din anul 991, era unica capitală formală a sta-tului polonez.
Cel mai străl

În anul 1000 la Gniez-no a avut loc o reuniune la care a participat Otto al III-lea, regele german şi împă-ratul Sfântului Imperiu Ro-man. S-a proclamat atunci înfiinţarea arhiepiscopiei şi me-tropoliei gnieznene. În anul 2000 s-a aniversat un mile-niu de la reuniunea de la Gniez-no cu participarea preşedin-ţilor Poloniei, Germaniei, Slo-vaciei, Lituaniei şi Ungariei.
În catedrală au fost în-coronaţi cinci regi ai Polo-niei: Bolesław Chrobry în 1025, de asemenea, în anul 1025, în decembri a fost încoronat Mieszko al II-lea Lombart cu soţia sa Ryche-za Lotaryńska, în anul 1076, Bolesław al II- lea Szczodry, în anul 1295 Przemysław al II-lea cu soţia sa Małgorza-ta Brandenburska şi în anul 1300 Wacław al II-lea. În afa-ră de catedrală, merită să vizi-taţi Muzeul Arhidiecezei din Gniezno şi Muzeul Inceputurilor Statului Polonez.
Oraşul încântă prin atmosfera sa şi planul neregulat al Oraşului Vechi, aşezat, cum spune legenda, pe şapte coline.