• Română
  • Polski

Sărbătorile de iarnă în Bucovina

0

Deja de şapte ani Uniunea Polonezilor din România organizează la Soloneţu Nou festivalul „La ieslea Domnului”. Acest obicei s-a instaurat în şcoli, Case Polone sau biserici din multe localităţi din Bucovina.

Fiecare şcoală în care se învaţă limba polonă pregăteşte serbări care sunt prezentate şi în biserici sub îndrumarea preoţilor sau surorilor. Ele merită să fie arătate unui public mai larg şi de aici ideea organizării festivalului.
La Siret, de mulţi ani, sărbătoarea Naşterii Domnului nu poate să treacă fără prezentarea spectacolului „La ieslea Domnului”. El este aşteptat cu nerăbdare mai ales de către copiii care învaţă limba polonă. În acest an, pregătirile au fost îndelungate şi deloc uşoare, dar pline de entuziasm şi impresii – aşa cum spun surorile dominicane, care au vegheat la punerea în scenă a reprezentaţiei. De data aceasta ea a avut loc în ziua de 21 decembrie, la Casa Polonă, şi a fost vizionată de părinţi şi familiile copiilor, dar şi numeroşi invitaţi.

În Cacica, spectacolul „La ieslea Domnului” a putut fi urmărit în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie, după Sf. Liturghie în bazilica minor. Copiii au fost pregătiţi de către preotul paroh Romuald Bulai. Spectacolul a coincis cu vizita lui Moş Nicolae care a urmărit cu atenţie serbarea şi a oferit daruri tuturor copiilor prezenţi. El a înmânat diplome de excelenţă acelor copii care, în anul 2008, nu au lipsit la nicio Sf. Liturghie.

De asemenea, în biserica din Moara, după liturghia din sărbătoarea Celor Trei Magi copiii, care învaţă limba polonă în şcoala generală din localitate, au prezentat spectacolul „La ieslea Domnului”. Frumoasa serbare cu cele mai cunoscute colinde poloneze a fost pregătită cu copiii de către surorile dominicane din Siret.

Serbări similare au avut loc şi în Soloneţu Nou şi Poiana Micului. Ele au putut fi vizionate încăodată la festivalul desfăşurat în ziua de 4 ianuarie 2009. El a început la ora 14.00, în sala Casei Polone din Soloneţu Nou unde s-au prezentat pe scenă grupuri din Siret, Vicşani, Cacica, Poiana Micului şi Soloneţu Nou. Pentru evoluţia lor copiii au fost răsplătiţi de public cu aplauze, iar Uniunea Polonezilor din România le-a oferit pachete cu dulciuri. În public s-au aflat şi Petru Gherghel – episcopul diecezei de Iaşi şi episcopul auxiliar Aurel Percă sosiţi în vizită în Bucovina, precum şi decanul Bucovinei pr. Ştefan Babiaş, parohul din Soloneţu Nou –pr. Marius Bucevschi şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România Ghervazen Longher.

În încheiere, toţi participanţii festivalului de anul acesta au petrecut împreună în sunetele muzicii, punctul culminant al serii l-a reprezentat focul de artificii, după care toţi plini de impresii au plecat la casele lor.

Scopul festivalului anual este promovarea tradiţiilor legate de sărbătoarea Naşterii Domnului, a reflecţiilor, a integrării copiilor, dar mai ales excelenta petrecere. Trebuie de subliniat că în pregătirea reprezentaţiilor o muncă deosebită au depus elevii şi profesorii lor.

 

Share.