Uniunea Polonezilor din România a organizat pe data de 07 aprilie 2015 la ora 20:00 ceremonialul „Împărţirii cu ou sfinţit” la Dom Polski din Soloneţu Nou.
Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit este o tradiţie poloneză veche, pe care membri comunităţilor din Romania au păstrat-o de-a lungul timpului. Impărţirea oului sfinţit, care reprezintă un simbol al vieţii fără de sfărşit, este o sărbătoare a familiei, iar semnificaţia acestei împărţiri este aceea că oamenii îşi transmit urări de bine şi îşi doresc să aibă un an cât mai rodnic şi mai liniştit. Tradiţia spune că bucatele se sfinţesc în sâmbăta Paştelui, iar toată lumea posteşte până la întoarcerea de la slujba de Înviere. La întoarcerea de la biserică, după ce familia s-a reunit, persoana cea mai în vârstă sau capul familiei dă tonul la masă, nu înainte ca toţi membrii familiei să ciocnească un ou sfinţit astfel vestind învierea Domnului.
După ce este sfinţit de preoţii, oul este impărţit cu fiecare membru, acest gest fiind tradiţional pentru catolicii polonezi din întreaga lume.
Sfinţirea bucatelor de către preotul Stanislav Cucharec, parohul bisercii din Soloneţu Nou a fost precedată de un moment artistic oferit de membrii ansamblului Solonczanka.
Prezent la acest eveniment aparte din viaţa comunităţii polonezilor din România, preotul Iosif Păuleţ, decan al Decanatului de Bucovina al Bisericii Romano-Catolice, a transmis urările de bine din partea episcopului de Iaşi, PS Petru Gherghel, dar şi bucuria sa de a participa la astfel de manifestări de suflet.
La această sărbătoare au participat peste 200 de oameni din mai multe localităţi ale judeţului, printre care Suceava, Cacica, Păltinoasa, Moara, Gura Humorului, Siret, Pleșa sau Soloneţu Nou au ţinut să participe la acest moment, unul de mare însemnătate pentru etnicii polonezi.