• Română
  • Polski

In ritmul epocii – Viata Kazimiera Iłłakowiczówna

0

Kazimiera Iłłakowiczówna

Kazimiera Iłłakowiczówna

Kazimiera Iłłakowiczówna (1888 Vilnius-1983 Poznań), este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi polonezi. Prea puţini mai ştiu că a fost o traducatoare prolifică de opere literare, că a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe şi că a fost secretata personală a Mareşalului Józef Piłsudski (1926-1935).
Scopul expoziţiei este să prezinte publicului român o personalitate cu o soartă similară Poloniei secolului XX.
Kazimiera Iłłakowiczówna şi-a consacrat ani din viaţă cunoaşterii sufletului românilor şi promovării culturii româneşti în Polonia.

Trei sunt momente majore care o leagă pe Kazimiera Iłłakowiczówna de România: 1937 – la invitaţia organizaţiilor de femei din România, a fost în mai multe oraşe pentru a susţine prelegeri despre Polonia şi Mareşalul Piłsudski, 1939-1947 – urmare a evenimentelor din timpul celui al doilea război mondial, Transilvania a devenit a doua sa casă, 1965 – a făcut o călătorie sentimentală în România.
Expoziţia „În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna” a fost pregătită de Ambasada Republicii Polone la Bucureşti şi expusă la Suceava cu sprijinul Uniunii Polonezilor din România şi prin amabilitatea şi deschiderea conducerii Complexului Muzeal „Bucovina”.
Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 28 ianuarie la ora 12,00 la Muzeul de Istorie Suceava care va fi deschisă până la 20 februarie 2010.

 

 

 

Afis Kazimiera Iłłakowiczówna

Afis Kazimiera Iłłakowiczówna

Share.