Pentru polonezii din România Casele Polone nu sunt doar locul în care pot să se întâlnească, ci şi un simbol al adevăratei lor comunităţi. Acolo unde s-au înălţat ele sunt garantul activităţii comunităţii poloneze locale.
Ele împlinesc şi o funcţie foarte practică – aici se desfăşoară toate festivităţile atât poloneze cât şi cele legate de funcţionarea de fiecare zi a comunităţii locale. Adeseori, ele câştigă primind turişti. Uniunea Polonezilor din România depune toate eforturile pentru ca aceste Case Polone să funcţioneze în toate localităţile locuite de polonezi.
În prezent, există o Casă Polonă în Bucureşti, şi Casele în Bucovina. Cea mai veche dintre ele este cea din Suceava, construită în anii 1903-1907 – sediul Uniunii Polonezilor din România. Următoarele s-au ridicat în Păltinoasa (piatra de temelie a fost pusă în 1992 şi sfinţită de către Primatul Poloniei cardinalul Józef Glemp), în Soloneţu Nou (terminată în 1995), în Vicşani (inaugurarea festivă a avut loc la 3 mai 2004). Toate s-au construit datorită finanţării Senatului R.P. transmise prin Asociaţia „Wspólnota Polska”.
Casa care serveşte polonezilor din Cacica a fost cumpărată, ce-i drept, din fonduri româneşti, dar reparaţia capitală a fost finanţată de Asociaţia „Wspólnota Polska”. În 2005, polonezii din Siret au ajuns să aibă şi ei sediul lor. Acesta a fost deschis festiv în septembrie, în timpul Zilelor Culturii Polone.
Ultima, cu care se poate lăuda Uniunea Polonezilor din România, este Casa Polonă din Poiana Micului, terminată în 2007. Casa de Cultură din sat a servit până acum polonezilor ca loc de întâlnire, aparţinând comunei de mai mulţi ani se afla în reparaţie. Uniunea Polonezilor a obţinut drept de concesionare în schimbul terminării lucrărilor.
Deschiderea festivă a fost făcută în ziua de 8 septembrie 2007, în timpul Zilelor Culturii Polone, de către Ambasadorul R.P. la Bucureşti Jacek Paliszewski, preşedintele Consililui Judeţean Suceava Gavril Mîrza şi Ghervazen Longher – preşedintele Uniunii Polonezilor din România.