În perioada 27 aprilie 1 mai a.c., la Solonețu Nou a venit un grup de femei care fac parte din Asociația gospodinelor din mediul rural din Bielawy Polonia, cu scopul de a se întâlni cu gospodinele de origine poloneză din Bucovina pentru un schimb de experiență.
În data de 27 aprilie a avut loc la Dom Polski din Solonețu Nou o întâlnire de lucru a gospodinelor din Polonia cu gospodinele din satele poloneze din Bucovina: Solonețu Nou, Pătinoasa, Cacica, Pleșa și Poiana Micului. Acestea au gătit împreună diverse feluri de mâncare atât poloneze cât și românești. Gospodinele din Bielawy au gătit faimosul bigos (varză cu carne), tocinei cu cremă de brânză și usturoi, iar gospodinele noastre au pregătit ciorbă rădăuțeană, sărmăluțe cu varză dulce, sărmăluțe cu varză murată și mămăligă cu brânză și smântână. Pe parcursul pregătirii și gătirii efective a bucatelor gospodinele au schimbat păreri, rețete culinare și au explicat fiecare cum se gătește la ele în țară. După schimbul de idei, păreri, rețete și secrete gospodinele din ambele țări au făcut și un schimb de experiență muzical, acestea cântând împreună melodii tradiționale poloneze. Gospodinele din Polonia au rămas plăcut impresionate de faptul că, chiar și după atâția ani polonezii din România mai păstrează tradiția și cântul polonez. Ziua s-a terminat cu o cină festivă la care s-au servit bucatele pregătite de doamnele din ambele țări. Tinerii ansamblului „Sołonczanka” au susținut un scurt moment artistic care i-a emoționat vizibil pe musafirii din Polonia. La eveniment a participat și președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher care a stat de vorbă cu gospodinele și s-a interesat de forma lor de organizare. Le-a mulțumit acestora pentru vizită și și-a arătat bunăvoința de a sprijini gospodinele noastre pentru a se putea organiza într-o asociație asemănătoare celei din Polonia. Bucatele frumos aranjate au fost binecuvântate de parohul din Solonțu Nou pr. Stanislav Cucharek și de pr. Andrei Staszkowian, paroh la Pleșa, după care cei prezenți au fost invitați să guste din mâncărurile pregătite de gospodine.
Pe parcursul următoarelor zile gospodinele din Polonia vor vizita Poiana Micului, Pleșa și Cacica unde se vor întâlni cu femeile din localitățile respective, vor discuta despre experiențele lor și avem speranța că le vor încuraja pe gospodinele noastre la astfel de activități.
Asociația gospodinelor din mediul rural din Bielawy activează de cinci ani ca o asociație cu personalitate juridică. Asociația este formată din 30 de femei. Dezvoltă diferite activități cu scopul de a integra și mobiliza femeile și întreaga comunitate. În afară de activitățile specifice femeilor, organizează și evenimente ocazionale, festinuri, baluri, excursii, evenimente sportive recreative pentru copii, familii și pentru toți locuitorii din Bielawy. Promovează odihna activă. Reprezintă satul lor la evenimente organizate la nivel de comună și regiune. Utilizează în activitățile lor priceperea și talentul membrelor asociației – gătesc, pregătesc coroane pentru ziua roadelor, „crengile de palmier” pentru Duminica Floriilor, pregătesc aranjamente pentru sărbători și evenimentele ocazionale. Administrează asociația din taxele de membru, restul de venituri fiind obținute în urma diferitelor activități. Așa cum ne-au spus, cel mai important în ceea ce fac este dorința de a face ceva împreună.
Mai jos vă prezentăm una din rețetele din caietul de rețete adus de doamnele din Bielawy pentru gospodinele noastre.
Ceafă cu varză
Ingrediente:1 kg ceafă, 0,5 kg varză murată, 4-6 cepe, unt, vegeta, sare
Preparare: Ceafa se taie felii, se bate cu ciocanul de șnițele și se condimentează. Umplutura – varza se spală, se adaugă 2 cepe tăiate cubulețe, se condimentează cu vegeta și cu sare. Umplutura se pune pe ceafa tăiată felii, se înfășoară strâns și se prinde cu o scobitoare. Ceafa umplută cu varza, acoperită cu felii de ceapă şi cu unt, se pune apoi într-o un vas yena la cuptor la temperatura de 150-170.