• Română
  • Polski

JERZY GROTOWSKI

0

JERZY GROTOWSKI

JERZY GROTOWSKI

Pe 14 ianuarie se împlinesc 10 ani de la moartea lui Jerzy Grotowski, eminent regizor, teoretician al teatrului, pedagog, creator de metodă actoricească, unul din cei mai mari reformatori ai teatrului secolului al XX-lea.
S-a născut pe 11 august 1933 la Rzeszów. În anul 1955 a absolvit Secţia de Actorie a Institutului de Teatru din Cracovia,

după aceea a studiat regia la Institutul de Teatru de la Moscova, unde a cunoscut tehnicile actoriceşti şi artistice ale lui Stanisławski, Vahtangov şi Meyerhold. După întoarcerea în ţară a rămas asistent la Institutul din Cracovia şi a început acolo studiile de regie. În 1957 a debutat la Teatrul Vechi din Cracovia, regizând „Scaunele” de Eugen Iones-cu. În 1959 s-a mutat definitiv în oraşul Opole unde a preluat conducerea ar-tistică a Teatrului 13 Rânduri. Direc-torul literar al teatrului era Ludwik Flaszen. Colaborarea lui Grotowski cu Flaszen a fost fructificată în curând prin înfiinţarea teatrului de avan-gardă care a devenit, de asemenea, un puternic centru artistic de cercetare. După lichidarea teatrului la Opole, Grotowski împreună cu colectivul s-a mutat la Wrocław, unde a înfiinţat Teatrul Laboratorium. Prima premieră a Teatrului Laboratorium într-un nou loc a fost a IV-a versiune a lui Acropolis, după Stanisław Wyspiański, pregătită în colaborare cu Józef Szajna.
Teatrul înfiinţat de el aparţine celor mai importante instituţii de artă ale secolului al XX-lea. Aici a creat spectacolele sale care au încântat, au trezit împotriviri şi discuţii, precum „Prinţul neînduplecat” sau „Apoca-lipsis cum figuris”. Jerzy Grotowski a fost nu numai crea-torul teatrului, dar şi filosoful lui. În anul 1968 a formulat manifestul „Spre teatrul celui sărac”, editat în Statele Unite.
Laboratorium n-a fost un teatru clasic. Grotowski a propus programul „teatrului de participare”. În specta-colele lui cei mai importanţi nu erau actorii sau textul prezentat, ci emoţiile care legau artistul cu spectatorul. În ultima perioadă a muncii sale în Polonia, în anii 1978-1982 a realizat un program al Teatrului Izvoarelor. În legătură cu el a întreprins călătorii de cercetare în India şi America de Sud, cercetând ritualuri comune pentru întreaga omenire, comportamente a căror origine trebuie căutată la strămoşii comuni.
Din anul 1986 Jerzy Grotowski a locuit în Italia, la Pontedera lângă Pisa. Atelierul teatral înfiinţat de el, în colaborare cu Universitatea din California şi Centrul Peter Brook, a realizat programul lui artistic de cercetare.
Grotowski este al treilea polonez, alături de Adam Mickiewicz şi Bronisław Geremek, care a fost profesor la Collège de France. A predat în mai multe universităţi de prestigiu din toată lumea. Multe dintre ele i-au conferit titlul de doctor honoris causa (printre altele Universitatea din Pittsburg, Dr. Paul University din Chicago şi Univer-sitatea din Wrocław). Ultima dată a vizitat Polonia în martie 1997. A murit pe 14 ianuarie 1999 la Pontedera, în Italia.
Anul 2009 a fost declarat de UNESCO, Anul Jerzy.

Barbara Breabăn

Share.