• Română
  • Polski

Întâlnire cu poezia polonă la Białystok

0

 

Concursului Laureaţilor „Kresy 2008”

Concursului Laureaţilor „Kresy 2008”

La cea de a XVII-a ediţie a Concursului Laureaţilor „Kresy 2008” s-au întâlnit, în decembrie, la Białystok 28 recitatori din 12 ţări: Rusia, Kazahstan, Lituania, Letonia, Belarus, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Moldova, România, Gruzia şi, pentru prima dată, din Grecia.

 

Ei au fost aleşi dintre cei peste 2500 de recitatori care, în ţările lor, au apărut în etapele eliminatorii la mai multe nivele. În timpul concursului eliminator din România plecarea la Concursul Laureaţilor a fost adjudecată de Johasia Drozdek din Poiana Micului şi Maria Revai din Soloneţu Nou.
Pentru a zecea oară am avut prilejul să însoţesc recitatorii din România în călătoria către Białystok, deosebită de data aceasta, pentru că am mers cu avionul. Fetele au zburat pentru prima dată, deci mie mi-a revenit rolul de a potoli teama, dar şi de a observa încântarea lor. Ajunse la destinaţie, Johasia s-a străduit să-i fie „ghid” Marianei, pe drumurile zonei de frontieră, fiind pentru a doua oară la Białystok. Având ca exemplu pe Johasia, am putut să mă conving că o nouă prezenţă la Kresy poate fi pentru recitator atât interesantă cât şi nouă ca şi prima, cum e cazul Marianei. Pentru mine este mereu interesantă de zece ani, şi aceasta mai ales datorită oamenilor deosebiţi care organizează Kresy şi datorită neobişnuitei atmosfere, aşa încât participanţii şi îndru-mătorii lor se simt foarte bine în timpul concursului.
Kresy nu înseamnă doar concursul de joi şi gala de sâmbătă, în timpul căreia juriul a dat verdictul. Această întâlnire a tinerilor polonezi din străinătate, care a durat o săptămână, a fost diversificată de către organizatori printr-o serie de manifestări. În acest an, timpul a fost folosit la maxim, fără ca cineva să se plângă, cu ateliere de perfecţionare a limbii, dicţie, de învăţare a bazelor recitării, dar şi cu excursii, filme, o mulţime de spectacole de teatru (la teatrul dramatic, de păpuşi, la studioul studenţesc al Academiei de Teatru) şi cu o adevărată întâlnire de Ajun, cu împărţirea cu opłatek, cu mâncăruri tradiţionale, cu colinde ce au răsunat acolo deosebit de tare şi vesel. Gala de sâmbătă a însemnat nu doar anunţarea verdictului şi premierea câştigătorilor. Toţi participanţii se pot simţi ca nişte actori profesionişti, căci prezintă atunci un spectacol pe o adevărată scenă a unui teatru, spectacol alcătuit din texte recitate de ei şi pre-gătite sub îndrumarea unui regizor de teatru. Pentru aceasta au doar două zile, iar rezultatul este surprinzător.
În Concursul Laureaţilor de anul acesta, recitatorii din Lituania au obţinut atât Grand Prix-ul (Tomasz Szturo, şi premiul publicului) cât şi premiul „Adam Mickiewicz” (Agnieszka Rawdo). Juriul a acordat premiul I Mariei Polubińska din Smolensk – Rusia. Şi pentru noi Kresy de anul acesta au reprezentat un succes – Johasia a obţi-nut menţiunea I, iar Mariana cea de a II-a. Am plecat din Białystok mulţumite şi mândre.

Trad. St. Iachimovschi

Share.