• Română
  • Polski

Lumea Ieslei Domnului

0

 

Lumea Ieslei Domnului

Lumea Ieslei Domnului

Totul a început de la viziunea pe care a avut-o, în anul 1223, unul dintre tovarăşii Sf. Francisc din Asissi. Atunci au luat naştere primele spectacole legate de Naşterea Domnului.

În Polonia tradiţia ieslei a fost adusă de călugării franciscani, la sfârşitul sec. XIII.

Iniţial reprezentarea a fost organizată doar în biserici. Pe fundalul cu grote, stânci, vegetaţie, lângă iesle erau amplasate figurile imobile în adoraţie ale păstoraşilor, animalelor, celor trei crai. La început, reprezentările se desfăşurau doar în clădirile bisericilor, totuşi când aceste spectacole au primit o formă tot mai cunoscută şi liberă, când spectatorii au început să ia tot mai impetuos parte la ele, în anul 1736, din cauza comportării indecente, ele au fost interzise.

 

De atunci în biserică îşi aveau locul doar ieslea şi figurile imobile. Spectacolele s-au mutat în cârciumi, hangare, încăperi mai mari, în pieţe şi pe străzile oraşelor. Din mâinile clerului au trecut în cele ale comedianţilor. Încet, locul figurilor vii a fost luat de marionete, iar vocile erau ale colindătorilor ascunşi, iar cu timpul ale actorilor.
Reprezentaţiile porneau la drum, oprindu-se la casele bogate, conacele nobililor, curţile regale şi chiar în săli de teatru construite profesional. În prezent reprezentaţiile La ieslea Domnului au loc în perioada Sărbătorilor Crăciunului în şcoli, grădiniţe, biserici precum şi în diferite instituţii.

De câţiva ani, în Soloneţu Nou este organizat Festivalul „La ieslea Domnului”. Spectacolele sunt pregătite de elevi şi profesorii de limba polonă. Festivalul de anul acesta a început cu Sf. Liturghie în biserica parohială din localitate, după care toţi s-au îndreptat spre Casa Polonă. În ciuda temperaturii scăzute, sala a fost arhiplină, de aceea, doar după câteva minute, am simţit căldura nu
doar din afară, ci şi din interior, pentru că, în scurt timp, aveam să retrăim recentele momente ale Naşterii Domnului.

Totuşi, până să auzim primele colinde, a luat cuvântul preşedintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher care a adresat un cald bun venit tuturor celor prezenţi şi a făcut, încă o dată, urări. Imediat, pe scenă au apărut Îngerii, Maica Sfântă, Iosif, Irod, Diavolii, Cei Trei Crai, n-au lipsit colindătorii, iar printre ei Moartea, Preotul, Îngerii, Diavolii şi măturătoare care au făcut curat, pentru Noul An, în toate ungherele. Timp de câteva ore, am avut prilejul să vedem reprezentaţiile copiilor din şcolile generale din Soloneţu Nou, Poiana Micului, Pleşa, Cacica, Vicşani, Moara şi ale tinerilor de la liceul din Gura Humorului. Încă o dată, dar cu siguranţă nu pentru ultima oară, am cântat împreună câteva colinde.

Luându-şi rămas bun într-o caldă atmosferă sărbătorească, totuşi cu zâmbetul pe feţe au plecat spre casele lor.

Trad. St. Iachimovschi

Share.